Десет католици от църковния хор в Белене са избрани да

...
Десет католици от църковния хор в Белене са избрани да
Коментари Харесай

Хористи от църковния хор на Белене ще пеят на папа Франциск

Десет католици от църковния хор в Белене са определени да изпълнят песните по време на светата литургия с папа Франциск в София. Въпреки че живеят и работят в разнообразни краища на страната, всяка седмица те се събират в храма " Свети Антон Падуански " в Белене, с цел да репетират интензивно и да могат да посрещнат почтено главата на римокатолическата черква.

Белене

В католическата черква " Свети Антон Падуански ", която е покрай брега на Дунав, се чуват ангелските гласове на Здравка, която е специалист в здравната ревизия в Плевен и на Бистра, която е психолог. В храма пеят от 10-годишни, а любовта към църковната музика наследяват от бабите си.

От месец обаче са в трескава подготовка поради визитата на папа Франциск. Трябва съвършено да научат и изпълнят 30 текста, които ще изпеят пред папата с още 100 хористи от цяла България.
Бистра Нецова: Този, който пее, се моли два пъти. Така че наша отговорност ще бъде да създадем едно молитвено въодушевление, да притеглим цялата асамблея от хора, да усетим всички дружно същинската наслада от това, че папата е с нас и всички ние сме единни в любовта към Бога.
Светият отец ще бъде посрещнат първо с песента " Идва през днешния ден първосвещеник ". На литургията ще звучат и " Реджина Чели " и " Истинска наслада ", а осъществяванията ще са на четири гласа.

Част от хората в Белене, където живее най-голямата католическа общественост в Северна България, към този момент са се докосвали до глава на римокатолическата църка.
Здравка Стоева: Като младежи пяхме " Черната Мадона " дружно с папа Йоан Павел Втори. Този ден ще помним постоянно с боязън и неспокойствие, а в този момент ще се срещнем и с папа Франциск. И както се пее в една от песните - в мира се ражда същинската наслада. Пожелаваме си го на нас, пожелаваме го и на вас- мир и наслада.Отец Паоло Кортези: Специално този папа е доста щастлив, доста положителен. Ще остане освен спомен, а берекет за всички.
Заедно с новината за височайшата аудиенция на папа Франциск у нас, преди месец в Белене пристигна и новината, че стартира с евросредства дълго чакания главен ремонт на католическата черква " Рождение на Блажена Дева Мария ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР