Десет кандидати бяха номинирани днес да участват в надпреварата за

...
Десет кандидати бяха номинирани днес да участват в надпреварата за
Коментари Харесай

Надпреварата за наследник на Тереза Мей започна

Десет претенденти бяха номинирани през днешния ден да вземат участие в конкуренцията за правоприемник на Тереза Мей като водач на Консервативната партия и министър председател на Англия. Това заяви така наречен Комитет 1922 на торите, представен от Ройтерс.

Сред претендентите са любимецът и някогашен външен министър Борис Джонсън, наследникът му на поста Джереми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, някогашният министър за Брекзит Доминик Рааб, министърът на опазването на здравето Мат Ханкок и този на вътрешните работи Саджид Джавид.

Останалите претенденти са министърът на интернационалното развиване Рори Стюарт, някогашният министър Естер Маквей, някогашният водач на Камарата на общините Андреа Ледсъм и депутатът от консерваторите Марк Харпър.

По-рано от надпреварата разгласи, че се отдръпва депутатът Сам Джима. Той беше единственият претендент, който поддържаше концепцията да бъде проведен нов референдум за Брекзит.

В четвъртък ще бъде първият тур на гласуванията измежду депутатите на торите, в които те последователно ще стесняват броя на претендентите, до момента в който не останат единствено двама. Последните двама, които останат, по-късно ще се явят на вътрешни избори, на които ще гласоподават членовете на партията.

Водещият покровител на Брекзит Борис Джонсън даде обещание да понижи налозите за лицата с по-високи приходи, в случай че стане министър председател. Обещанието си той направи във връзка със почналата публично през днешния ден конкуренция във Англия кой да наследи Тереза Мей - и надлежно да оглави процеса на излизането на Лондон от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Днес, в първия ден от акцията, няколко от претендентите изложиха своите причини за какво точно те би трябвало да станат министър председател на Англия.

Макар и изразяваното от всички тях предпочитание да е да се съсредоточат в акциите си върху вътрешнополитическите въпроси, при всички тях доминираше тематиката за Брекзит.

Почти всички дадоха обещание, че могат да решат главоблъсканицата с излизането от Европейски Съюз - която вкара Мей в тригодишни договаряния с Брюксел - и то да я решат в границите на три месеца, колкото е интервалът от избирането на новия водач в края на юли до плануваната все още дата за Брекзит 31 октомври.

Бившият външен министър Борис Джонсън е явният любимец на букмейкърите за правоприемник на Мей. Според социологическите изследвания той е най-популярен измежду 160 000 членове на Консервативната партия, които ще създадат крайния избор за новия водач.

Джонсън избра да не стартира акцията си с някаква знакова демонстрация, а вместо това показа проектите си в коментарна публикация за вестник и изявление.

Обещанието му обаче да вдигне от 50 000 на 80 000 лири прага за работещите, при който приходите им стартират да се таксуват с 40-процентен налог, притегли медийното внимание и накара противниците му да кажат, че по-скоро ще се съсредоточат върху това да оказват помощ на по-ниско платените хора. Предложението на Джонсън ще коства по 9,6 милиарда лири на година.

Той съобщи, че Лондон може да не заплати контрактуваните 39 милиарда лири на Европейски Съюз за излизането. Джонсън също така даде обещание Англия да напусне съюза на 31 октомври със или без съглашение.

Действащият министър на външните работи Джереми Хънт, различен любимец, сподели, че "сериозните моменти изискват сериозен водач ".

"Без Брекзит няма да има консервативно ръководство, а може би и Консервативна партия ", съобщи при започване на акцията си Хънт. "От диалозите ми с европейските водачи ми стана ясно, че би трябвало да бъде подписано споразумение; те желаят да излезем с оферти ", добави той.

Доминик Рааб, който подаде оставка като министър в държавното управление на Мей по въпросите на Брекзит точно поради постигнатото от нея съглашение, сподели, че и той е в положение да обезпечи ново съглашение, само че даде обещание Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз на 31 октомври - даже това да значи връщане към базовите условия на Световната комерсиална организация за търговията.

"Аз съм този последовател на Брекзит, на който можете да разчитате ", съобщи той.

Рааб е един от най-твърдолинейните последователи на Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Във връзка с формалното начало на акцията си Мат Ханкок, който изключи разновидността за излизане от Европейски Съюз без съглашение, сподели следното: "Не ни е необходим нито покровител на излизането, нито на оставането (в ЕС), необходим ни е водач за бъдещето ".

Разликите сред всички претенденти отразяват разединението в Консервативната партия по въпроса. Това значи, че три години откакто Обединеното кралство гласоподава с 52 против 48 % да напусне Европейски Съюз, остава неразбираемо по какъв начин, по кое време и даже дали въобще то ще излезе от съюза, отбелязва Ройтерс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР