Десет игрални филма по литературни произведения ще се състезават за

...
Десет игрални филма по литературни произведения ще се състезават за
Коментари Харесай

Десет филма от световна класа ще се борят за наградата на „Синелибри“

Десет игрални кино лентата по литературни творби ще се състезават за огромната премия на единствения в Европа кино-литературен фестивал – „ Синелибри “, чието осмо издание ще се състои от 8 до 30 октомври, оповестиха уредниците на проявата от издателство „ Колибри “. Пълнометражните екранизации, намерили място в конкурсната стратегия, са обособени в секция под заглавие Veni, vidi, vici. Те ще бъдат показани у нас незабавно след бурните аплодисменти и оценки, пожънати на международни кино конгреси.

Сред творбите в състезанието е дълго чаканият дебют в игралното кино на световноизвестния роден в България аниматор Теодор Ушев. Екранизацията φ1.618 по претекстове от романа „ Пумпал “ на Владислав Тодоров ще потопи феновете в мистериозния свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора.

Тук са стилната драма „ Колибрито “ на италианската режисьорка Франческа Аркибуджи по едноименния разказ на Сандро Веронези, събрал възторжени мнения и от рецензията, и от необятната аудитория, както и новият филм на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „ Невинният “, неслучайно номинирана за премията на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „ Осемте планини “ е хипнотична акомодация по романа на Паоло Кониети, справедливо номинирана за „ Златна палма “ и удостоена с премията на журито от кинофестивала в Кан. Драматичният романс „ Алени платна “ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа „ Мартин Идън “) е свободна акомодация по приказната повест на съветския публицист Александър Грин „ Корабът с алени платна “. Филмът откри влиятелната 15-дневка на режисьорите в Кан.

Да живееш “ е извънредно любопитен английски римейк на японския шедьовър Ikiru на Акира Куросава (1952). Той ще бъде прожектиран у нас незабавно след присъединяване на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е написан от нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро.

Петер декор Кант “ е последният филм на изтънчения подбудител на френското кино Франсоа Озон – истинска интерпретация на шедьовъра „ Горчивите сълзи на Петра декор Кант “ на Райнер Вернер Фасбиндер. В нея блестят Изабел Аджани, Дени Меноше и Хана Шигула, която участваше и в истинския филм от 1972 година

Тази блестяща поредност от заглавия ще бъде допълнена от ирландското събитие „ Мълчаливото момиче “, безупречно композирана драма на режисьора Колъм Бърейд, която ще се бори и за премията „ Оскар “. В спортната стратегия на „ Синелибри “ взе участие и отрупаната с оценки индонезийска историческа драма „ Преди, в този момент и след това “ на режисьорката Камила Андини.

За премията за най-талантлива кино акомодация по книга ще се съревновава и копродукцията на Италия и Франция „ Носталгия “ – сага с герои от Камората на Неапол на режисьора Марио Мартоне по разказ на Ермано Реа. Творбата е номинирана за „ Златна палма “ и завоюва 4 награди „ Сребърна лента “ на италианските киножурналисти: за постановка, сюжет, най-хубав артист в основна роля – Пиерфранческо Фавино, и за най-хубав артист в поддържаща роля, поделена сред Франческо ди Лева и Томазо Раньо.

Президент на журито на осмото издание на кино-литературния фестивал е една от най-ярките фигури на актуалното българско киноизкуство: режисьорът Камен Калев. Членове на журито са нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, Ясмин Пучи – италианска кино и театрална актриса и тв водеща, Марио Григоров – знаменит кино композитор и пианист от български генезис, който през 2014 година написа истинската ария за „ Фантастични животни и къде да ги намерим “ взаимно с Дж. К. Роулинг, и Оливие Бурдо – френски публицист, създател на бестселъра „ В очакване на Боджангълс ", чиято екранна акомодация е част от извънконкурсната стратегия.

На 19 септември ще бъдат пуснати в продажба билетите за всички фестивални събития. И тази година фестивалът ще има редом цифрово издание в платформата Neterra.TV+ в интервала 8-30 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР