Десет фирми и консорциуми са подали оферти за обществената поръчка

...
Десет фирми и консорциуми са подали оферти за обществената поръчка
Коментари Харесай

Десет фирми се борят за почистването в София


Десет компании и консорциуми са подали предложения за публичната поръчка за почистването в София, а "играчите " в сектора в огромната си част са същите, които през последните години събират отпадъците в столицата. Търгът е за 435 млн. лева, а в някои от регионите към този момент е ясно, че няма да има конкуренция, защото има по един претендент.
Консорциуми, в които влизат компании към "Титан " и братята Кирил и Георги Домусчиеви, наподобява ще продължат да държат почистването в основни региони в столицата. Любопитното е, че Румен Гайтански, прочут като Вълка, също е подал публична оферта. В момента сдруженията му нямат публични контракти с общината, само че в този момент работят като отдават техника чартърен. С две свои компании Гайтански кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични региона.
Повечето претенденти са консорциуми от по няколко компании. Те аплайват за 7 зони за 19 столични региона. Един участник има право да кандидатства за почистването на най-много 2 зони.
Офертите на консорциумите "Титан София Изток 1 " и "Титан София Център " са единствените за две от позициите, или с други думи, за квартали, които до момента са чистили - "Средец ", "Лозенец ", "Студентски " и "Искър ", "Панчарево ", "Кремиковци ". Фирмите от тази група ще се борят за още една зона, само че за нея има и втори претендент.
Конкурент на "Титан София Център 1 " за събирането на боклука от "Възраждане ", "Оборище " и част от "Триадица " е компанията "Зауба ". Освен за тази позиция тя е подала оферта и за още една зона, в която влизат "Люлин " и "Красно село ". Краен притежател на "Зауба " е Румен Гайтански - Вълка. Той взе участие в поръчката и с още една своя компания - "Грийн партнърс ".

Общината е заложила по-строги условия

От общината подчертаха, че са сложили повишени условия към претендентите. Приоритетно трябвало да се мете с машини вместо с метли, а техниката, която чисти площади и тротоари, да е електрическа или хибридна. Всички камиони на компаниите би трябвало да дават отговор на екостандарта Евро 6.
За зимното разчистване би трябвало да се употребяват единствено сертифицирани смеси, които да не вредят на дърветата и друга растителност в града.
Победителите за всяка обособена позиция ще бъдат определени в идващите няколко месеца. Документите се преглеждат и правят оценка от комисия, в която влизат представители на всички съществени политически сили в сегашния общински съвет, както и чиновници на общинската администрация.
Договорите с новите компании ще влязат в действие най-рано следващата година, когато изтичат старите контракти. Крайният период за подаване на офертите към Столична община през идващите 5 години беше 21 август, само че бе продължен до 9 септември.

Коя компания коя зона желае да чисти

Територията на Столична община е разграничена на седем зони за разчистване. Всяка компания може да кандидатства най-вече за две зони. Изискванията са оборотът на претендентите в тази активност в последните три години да е от 8 до 13 милиона лв., както и да имат профилирана техника.
Сегашните "играчи " в тази активност, която правят от 2015 година са най-вече обединявания от компании на "Титан Апелативен съд " на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те в разнообразни обединявания и консорциуми почистват зони 1, 2, 5 и 7.
Първа зона, която включва регионите "Средец ", "Студентски " и "Лозенец " се чисти за 68.43 милиона лв. от консорциум "Титан София център 1 ", в който вземат участие "Нелсен Чистота " на "Титан " и "Ай Ес Ви трейд ", обвързвана с Кирил Домусчиев, оповестява "Капитал ". Сега за първа зона оферта е подала единствено "Титан София Център ".
За втора зона, която обгръща Районите "Искър ", "Панчарево " и "Кремиковци ", офертата е единствено една – от настоящия консорциум "Титан София Изток 1 ", в който са компания "Титан БКС " и "Търговски център Тракия " на братя Георги и Кирил Домусчиеви. Цената е 60.61 милиона лв..
Трета зона – регионите "Изгрев ", "Слатина " и "Подуяне " в този момент се почиства от австрийската А.С.А., която е предоставила половината от активността на подизпълнители. Тук поръчката е за 57.36 милиона лв.. За почистването на трета зона предложения са подали "Еф Си Си България " ЕООД, "Грийн Партнърс "-БКС и в този момент настоящата А.С.А.Четвърта зона - "Илинден ", "Надежда " и "Сердика ", сега е дадена на консорциум "АЕС-Х груп ", в който е компания, обвързвана с някогашния началник на общинската "Чистота " Красимир Арсов. Цената е 50 милиона лв.. Същата компания още веднъж е подала оферта. Освен нея за тези региони се състезават и "Евро Импекс София "и А.С.А.
Пета зона – "Банкя ", "Връбница " и "Нови Искър ", се обслужва от "Титан София изток 1 " за 39.79 милиона лв.. Единствената оферта за тази зона е отното от същия консорциум, без конкуренция.
Шеста зона - "Люлин " и "Красно село ", е предоставена на общинската компания "Чистота Искър ", която нае сметосъбираща техника от "Грийн партнърс ", обвързвана с Румен Гайтански-Вълка за близо 12 милиона лв.. Общата цена е 41.69 милиона лв.. Сега за почистването на "Люлин " и "Красно село " аплайват Обединение "Бакс-Астон ", "ЗМБГ " АД и "ЗАУБА " АД – благосъстоятелност на Гайтански.
Седма зона – "Възраждане ", "Оборище " и "Триадица-център " се чисти от "Титан София център 1 " за 45.29 милиона лв.. Оферти в този момент са подали "Титан София Център ", "ЗАУБА " АД и Обединение "Бакс-Астон " ДЗЗД.
Фирмата, почистваща "Младост " и "Триадица-юг " има контракт до 2022 година за 41.5 милиона
лв.. Това е "ЗМБГ " АД. "Овча купел " и "Витоша " се чистят от консорциум "София юг " за 37.52 милиона лв.. Договорът също е до 2022 г./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР