Десет филма са в афиша на Третия фестивал на италианското

...
Десет филма са в афиша на Третия фестивал на италианското
Коментари Харесай

10 филма в афиша на Третия фестивал на италианското кино в България

Десет кино лентата са в афиша на Третия фестивал на италианското кино в България, който ще се състои от 11 до 16 юни в София. Това оповестяват от НДК – сътрудник на събитието – представени от Българска телеграфна агенция.

Почетни посетители са италианската актриса Джулиана де Сио, позната от сериала " Октопод ", където си партнира с Микеле Плачидо, и италианският режисьор, сценарист и публицист на бестселъри Федерико Моча, създател на романа " Три метра над небето " (публикуван и на български език от издателство " Хеликон " ). Хит е и екранизацията на книгата, напомнят от екипа.

Филмите от фестивалната стратегия, подбрани взаимно с фондация Apulia Film Commission, ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино " Люмиер Лидл ", и от 14 до 16 юни в това число – в Дома на киното, където скоро ще бъдат пуснати в продажба билетите. Много от филмите са носители на едни от най-престижните кинонагради в Италия.

Откриването е на 11 юни от 18.30 ч. в кино " Люмиер " със закачливата комедия " Накъде съм тръгнал? ". Сред заглавията са и " Коледа на Юг ", " Без покритие ", " Била ли си на Луната? ", " Сватба на Юг ", " Вечерята на Коледа ", " Кой ме е видял? ", " Те кои? ", " Войната на неудачниците ".

На 13 юни от 20.00 ч. в кино " Люмиер " ще бъдат връчени почетните плакети " Трети фестивал на италианското кино в България " и ще бъде показан филмът " Руди Валентино " – за популярния италиански артист на нямото кино. Сред гостите се чакат асесорът на културната и туристическа промишленост на област Пулия адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. 

Меморандум за съдействие сред фондация Apulia Film Commission и Националния кино център (НФЦ) ще бъде подписан на 14 юни. Целта е да се подкрепи реализирането на кино копродукции сред област Пулия и България.

Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата на България, посолството на Италия, Столичната община – " София – креативен град на киното " на ЮНЕСКО, на асесора на културната и туристическа промишленост на област Пулия и се осъществя в съдействие с фондация Apulia Film Commission, Oбластната организация по туризъм Puglia Promozione, НФЦ, НДК и Българския културен институт в Рим. 

Кинопразникът е в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на първото издание на самодейността Fare Cinema – Седмица на италианското кино по света, стартирана от Министерството на външните работи и интернационално съдействие на Италия и на Италианския фестивал в България, проведен всяка година от ИЧЕ – София (Агенция за подкрепяне на италианските предприятия в чужбина). 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР