Десет души бяха убити и над дузина бяха ранени при

...
Десет души бяха убити и над дузина бяха ранени при
Коментари Харесай

Афганистанският вицепрезидент оцеля в бомбен атентат с много убити

Десет души бяха убити и над дузина бяха ранени при бомбен атентат през днешния ден в Кабул против кортежа на първия вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, съобщи Асошиейтед прес.

Никой не е поел отговорност, а талибаните побързаха да отрекат, че са забъркани.

Салех, който е някогашен началник на афганистанското разузнаване, се появи по малкия екран незабавно след атентата с превръзка на ръката и съобщи, че е добре и е получил единствено леки изгаряния при гърмежа.

"Аз и моят по-малък наследник, който също беше в колата, сме добре. Имам леки изгаряния по лицето и ръката. Извинявам се на тези, които са потърпевши или са изгубили имуществото си при офанзивата ", сподели вицепрезидентът.

Министерството на вътрешните работи заяви, че бомбата е избухнала, когато кортежът прекосявал през квартал на Кабул с доста магазини за газови бутилки за бита и гърмежът провокирал пожар в няколко от тях. Експлозията аргументи тежки вреди - най-малко 10 унищожени магазина, изгорели коли и избити прозорци на десетки прилежащи къщи.

Говорителят на министерството Тарик Ариан посочи, че са починали 10 цивилни и 15 са ранени, измежду тях телохранители на вицепрезидента.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахед съобщи, че "днешната детонация в Кабул няма нищо общо с муджахидините на Ислямския емират ", както бунтовниците назовават себе си.

И те, и групировката "Ислямска страна " са дейни в Кабул, където напрежението е високо преди упования старт на договарянията сред формалната афганистанска делегация и талибаните. Американският делегат Залмай Халилзад е в Катар, където талибаните имат политически офис, пробвайки се да задвижи процеса. Т.нар. междуафганистански договаряния бяха планувани като част от мирната договорка, която американците подписаха с талибаните в Катар през февруари. Делегацията на Кабул към момента чака в афганистанската столица да замине за Доха.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР