Десет дни преди срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

...
Десет дни преди срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Коментари Харесай

Иванчева сама определила сумата за подкупа: На три по 75 000 евро

Десет дни преди срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с изнудвания Александър Ваклин, за която „ Правен свят “ разкри детайлности в понеделник, отстранената кметица на „ Младост “, нейната заместничка и третият обвиняем – медиаторът Петко Дюлгеров, договарят съответните суми за подкупа, който строителният бизнесмен би трябвало да заплати, с цел да му се позволи да строи в региона.

Днес „ Правен свят “ популяризира още стенограми на диалози със специфични разследващи средства на кметицата на „ Младост “. Преди седмица прокуратурата даде позволение за разсекретяване на СРС-та по делото срещ Десислава Иванчева.

„ Три пъти по седемдесет и пет ще ги получи. Другото в този момент ще му включим да тръгне. После ще бъде при виза ли е, какво е? Проект ли е какво е? После при строителна площадка. Двадесет си е естествена оферта, тъй като като тегля една линия, че е окей “.

Думите са на Десислава Иванчева и са по адрес на изнудвания строителен бизнесмен Александър Ваклин. Те удостоверяват показанията му, че единствено за разписване на разрешението за градеж, в началото е бил изнудван за сума от близо половин милион лв. (очевидно съвпадаща с посочените 3 x 75 000 евро – 225 000 евро). Както излиза наяве и от записите – Иванчева е предвиждала настояването и на още пари, само че на по-късен стадий. Репликата й, че „ двадесет си е естествена оферта “ е тази, която изцяло съответствува с тезата на Ваклин и на прокуратурата, че някогашната кметица на „ Младост “ е желала по 20 (както се схваща в записите – евро на кв.м. застроена площ).

Денят е вторник, датата е 3-ти, месецът – април, часът е 14.00. Вместо да са на работните си места в общината, Десислава Иванчева и Биляна Петрова се любуват на пролетното слънце в столично кафене в компанията на някогашния областен кмет Петко Дюлгеров, който към този момент два месеца води дейна преписка, включваща голям брой телефонни диалози и срещи „ на четири очи “ с Александър Ваклин, всичките свързани с проблемите на строителя с кметицата на „ Младост “.

Срещата е документирана, с позволени от арбитър специфични разследващи средства (СРС), като записите са три, защото по това време службите към този момент са сложили под наблюдаване Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Миналата седмица стенограмите от диалозите бяха разкрити от Специализирания углавен съд.

Срещата на триото от „ Младост “ продължава 82 минути, записите от които удостоверяват изцяло корупционната скица по поискания от Александър Ваклин рушвет. Нещо повече, Иванчева посочва съответните вноски, които чака да получи от строителя, който към този миг още даже не е виждала. Разговорът изцяло отхвърля защитната теза, че Иванчева и Петрова не са говорили за пари.

Напротив, те освен, че приказват за пари, само че и до момента в който се майтапят, прецизират, че става въпрос за евро, а не за левове. Както излиза наяве от записите, Иванчева афишира и съответната цена – 20 на квадрат. В подтекста на диалога абсолютно се схваща, че става въпрос за 20 евро на квадратен метър застроена повърхност. Петко Дюлгеров не пропуща да посочи още веднъж и своята част от договорката, като приказва за 20% от подкупа.

Освен, че материалното доказателствено средство по безапелационен метод удостоверява обвинителната теза по съответното изнудване на Ваклин, записите от срещата разкриват ужасяващи обстоятелства за ръководството на регион „ Младост “ от Иванчева и Петрова. В продължение на час и половина двете дами, дружно със съучастника им, не стопират да разискват схеми, по които да слагат според съответни вложители, за изнудването им.

Дюлгеров на няколко пъти слага въпроса за Ваклин пред Иванчева и Петрова, като им се регистрира за извършените диалози и срещи.





Снимка: Правен свят

В качеството си на медиатор сред кметицата и вложителя, Дюлгеров на няколко пъти акцентира опасенията на Ваклин, че даже и да заплати, няма гаранции за приемане на нужните резолюции върху документите, които са в общината. Това кара Иванчева да е мнителна във връзка с срещата, само че Петрова я разубеждава единствено с една имитация.



Снимка: Правен свят

От разменените реплики се схваща, че Иванчева и Петрова безусловно съзнателно бавят преписките на Ваклин, без за това да има съображение.



Снимка: Правен свят

След като тримата откриват, че документите на Ваклин не са написани, Иванчева и Петрова сами стартират да коментират цената против която това ще се промени.





Снимка: Правен свят

Дюлгеров припомня, че комисионната му е 20% от подкупа, на което получава одобрителен отговор от кметицата на „ Младост “ – Да…добре.



Снимка: Правен свят

На няколко пъти по време на „ оперативката “ Дюлгеров припомня на Иванчева, че с цел да се заплати желаната сума, тя персонално би трябвало да поеме ангажимент, което съгласно Ваклин, можело да стане при персонална среща сред тях.



Снимка: Правен свят

Разговорът продължава с обзор на други инвеститорски планове, като се схваща, че прилаганата при Ваклин скица се отнася и до всеки различен, искащ да строи в „ Младост “.

Очевидно мощно окуражен да прибере комисионната от 20%, Дюлгеров съумява още веднъж да подсети на Иванчева за схемата, по която Ваклин ще би трябвало да заплаща.



Снимка: Правен свят

От идващите реплики на Биляна Петрова, записани със СРС-то, по решителен метод рухва защитната теза на подсъдимите, че не са изнудвали вложители, а само са желали дарения в интерес на жителите на „ Младост “. Всъщност „ даренията “ са били прикритието за желаните подкупи.



Снимка: Правен свят

За умишленото бавене на преписките на Ваклин приказват и идващите реплики, разменени сред триото. Иванчева и Петрова го иронизират, че толкоз доста желал да получи разрешенията, че „ пътека направил “ до общината. А кметицата на „ Младост “ (полу)завистливо вмята, че Ваклин бил с привилегии, тъй като си имал „ медиатор “, явно визирайки Дюлгеров.



Снимка: Правен свят

Освен доказателства за изнудване, СРС-тата разкриват Десислава Иванчева и Биляна Петрова в непозната до момента светлина. Пред Дюлгеров двете самоуверено разкриват, че не се интересуват от друго, с изключение на от имиджа и ПР-а си. Става ясно и друго – въпреки, че се опасява, Иванчева имала упоритости да е кмет освен на „ Младост “, само че и на София.



Снимка: Правен свят
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР