Десет бойни самолета от военновъздушната ескадрила на Четвърта армия на

...
Десет бойни самолета от военновъздушната ескадрила на Четвърта армия на
Коментари Харесай

100 причини за война, 100 причини за мир*

Десет бойни самолета от военновъздушната ескадрила на Четвърта войска на съветските Военновъздушни сили основават ново напрежение сред Москва и Киев и разпалват паниката за евентуална война в Европа. На 22 декември изтребителите вид " Сухой " СУ-27 и СУ-30 следва да бъдат трансферирани от една съветска военновъздушна база в друга: от Кримск край Краснодар - в Белбек край Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим.
Руското министерство на защитата се опита да внесе утешение, заявявайки, че въпросните самолети и преди са били ситуирани в Крим. Извършваните ремонтни действия в Белбек наложили краткотрайно те да бъдат трансферирани в Кримск, а в този момент просто се прибирали назад. С други думи: няма никакво съображение за суматоха. Така ли е в действителност?
Украинските медии предизвестяват, че на полуостров Крим са ситуирани близо стотина бойни самолети и настояват, че съветски подводници и ракети можели да поразят всяка цел в района на Черно море. Информационната организация UNIAN се базира на известие на Министерството на защитата в Киев.
Руският външен министър Сергей Лавров наля още масло в огъня. В радиоинтервю той съобщи, че в края на декември украинският президент Петро Порошенко възнамерявал " въоръжени провокации " по границата с Крим. И Русия нямало да остави това без последици. Ударът на Порошенко щял да провокира подобаващ противоудар, тъй като за Русия " Крим е наша страна, това са наши граници. И ние няма да допуснем Порошенко да прокарва там личните си ползи ", съобщи още Лавров. Той назова украинското държавно управление " нацистки режим ", който желал да нападна рускоговорящите жители на Украйна в района на Донбас.
НАТО изрази сериозна угриженост от това ново развиване. " Продължаващата милитаризация на Крим заплашва суверенитета на Украйна и стабилността в района ", се споделя в отговор на питане на Deutsche Welle. От НАТО декларират още, че наблюдават развиването на събитията деликатно и оферират на Украйна " мощна политическа и практическа поддръжка, в това число и доставката на несъмнено информационно съоръжение за украинските въоръжени сили до края на годината ".
Германското външно министерство също следи със угриженост информациите за прекачване на съветски военни елементи в Крим. В публично мнение от Берлин се споделя следното: " Призоваваме всички страни да не подхващат никакви стъпки, които биха могли да изострят така и така напрегната обстановка в района. Германия поддържа гласуваната от Общото заседание на Организация на обединените нации резолюция, която приканва Русия да изтегли своите военни сили от Крим “.
Военна заплаха или дрънчене на оръжия?
Германски дипломати в Москва не считат, че плануваното прекачване на съветски бойни самолети може да провокира непосредствена военна заплаха. Те считат, че в тази ситуация става дума по-скоро за " дрънчене на оръжия " и за проява на мощ от страна на Москва след ноемврийския спор към Керч и в навечерието на годишната конференция на президента Путин.
" Европа сигурно няма да се окаже във война поради десетте самолета на полуостров Крим ", счита съветският политолог Александър Храмчихин от Института за политически и военни разбори в Москва. Той напомня и обстоятелството, че още през 2014 година Русия е разположила в Крим десетки свои бойни самолети: " Какъв е тук казусът? Запада би трябвало дефинитивно да е полудял, веднага като счита за акт на експанзия прехвърлянето на няколко самолета от едно място на друго ", споделя той.
Военният специалист Владимир Шербаков не изключва даже вероятността, Украйна да употребява предислоцирането на съветските самолети като " неестествен мотив, с цел да усили нервността “. Независимият съветски боен специалист Павел Фелгенхауер счита, че завръщането на бойните самолети в Белбек единствено по себе си не е мотив за сериозна паника. Той обаче твърди, че войната въпреки всичко наближава: " Не се знае единствено по кое време ще стартира и какви мащаби ще има ".
Източник: Deutsche Welle
Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР