Десет български компании влизат в класацията на най-големите бизнеси в

...
Десет български компании влизат в класацията на най-големите бизнеси в
Коментари Харесай

10 български компании отново в Топ 100 на най-големите фирми в Югоизточна Европа

Десет български компании влизат в класацията на най-големите бизнеси в Югоизточна Европа по общи доходи, а две влизат в челната десетка на тазгодишното издание TOP 100 SEE. Класацията се изготвя от водача за бизнес вести и разбори в района SeeNews.

За втора поредна година „ Лукойл Нефтохим Бургас “ и „ Аурубис България “ са измежду водещите 10 компании в района, заемайки надлежно шесто и осмо място. „ Аурубис България “ е най-големият производител на метали в Югоизточна Европа макар лекия спад в приходите и облагата през 2018, съгласно TOP 100 SEE. Двете компании падат от петото и шестото място, които заемаха през предходната година.

Автомобилната компания Dacia е най-голямата компания в Югоизточна Европа за пета поредна година, следвана от словенската Petrol и румънската OMV Petrom.

Класацията TOP 100 SEE е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Румъния влизат в изданието надлежно с 10 и 9 компании, до момента в който Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова към момента нямат представители в класацията.

Челната десетка и тази година се попълва от същите компании от Румъния, Словения, България, Хърватия и Сърбия, генериращи 27% от общите доходи.

Петролът и природният газ, търговията на едро и дребно, електрическата енергия, автомобилостроенето, производството на метали и телекомуникациите са водещите браншове в Югоизточна Европа през миналата година. Българската промишленост е показана от секторите Петрол и природен газ, Търговия на едро и дребно, Производство на електрическа енергия и метали.

Автомобилният бранш в Югоизточна Европа означи още една сполучлива година, като общите доходи регистрират растеж от 13% до 18.4 милиарда евро. През последното десетилетие секторът остава районен отличник във връзка с приноса към Брутният вътрешен продукт, увеличението на индустриалния потенциал, размера на вложенията и основаването на работни места.

Селското стопанство е на второ място по най-голямо нарастване на приходите, отчитайки растеж от 29%. Въпреки капацитета си секторът към момента е незадоволително показан в TOP 100 SEE, защото единствено четири компании – всички румънски – влизат в класацията.

АЕЦ „ Козлодуй “ е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 година, сложена на осмо място в ранглиста, която към момента е доминирана от Румъния, само че ръководена от две сръбски компании – Aerodrom Nikola Tesla и Serbia Zijin Bor Copper.

Три от 10-те компании в класацията на губещите пари са български – „ Лукойл Нефтохим “ (2-ра), Национална електрическа компания (6-а) и „ Булгаргаз “ (9-а).

Най-големите банки в Югоизточна Европа

„ УниКредит Булбанк “ е шестата по величина банка в района. Румънската Banca Transilvania оглавява класацията на 100-те най-големи банки в Югоизточна Европа, следвана от хърватската Zagrebacka Bank и румънската Banca Comerciala Romana. Комбинираната чиста облага на водещите 100 банки в Югоизточна Европа през 2018 година доближава рекордно високите 4.467 милиарда евро, което е доста нарастване по отношение на 3.524 милиарда евро за 2017 година Румъния е най-добре показана в класацията с 19 банки, следвана от България с 16 и Сърбия с 15. Тази година класацията регистрира петима нови участници – трима от Косово и по един от Албания и Молдова.

Комбинираната чиста облага на водещите 100 банки в Югоизточна Европа през 2018 година доближи рекордно високите 4.467 милиарда евро, доста над 3.524 милиарда евро облага на водещите 100 кредитори през 2017 година

Водещи застрахователи в Югоизточна Европа

България оглави класацията на най-големите застрахователи в района по брутна награда с 19 компании в класацията, което е следващото доказателство за мощната конкуренция на локалния пазар. Румъния взе участие с 18 застрахователи, следвана от Хърватия и Словения с по 14 от тях. Брутните награди на българските застрахователи съставляват 14.9% от комбинираните награди на 100-те водещи застрахователи в Югоизточна Европа. Клъстер от български застрахователи, заемащи четири следващи места, най-високите в класацията на 100-те най-хубави застрахователи в района, образува „ Лев Инс “ (18-о място), „ Булстрад Виена Иншурънс Груп “ (19-о място), ДЗИ - Общо обезпечаване (20-о място) и „ Армеец “ (21-во място).

Стабилният, воден от потреблението стопански напредък и увеличаващите се заплати носят рекордно високи продажби на най-хубавите компании в Югоизточна Европа през 2018 година, което им дава опция да продължат да уголемяват активността си, демонстрира анализът на SeeNews. Богатият поток от директни задгранични вложения, допълнен от фондовете на Европейски Съюз, елементарно наличното банково финансиране на ниски лихвени проценти и солидната успеваемост на стопанските системи на Западна Европа, главен търговски сътрудник на района, в допълнение способстват за растежа.

Обемът на покупко-продажбите по обединение и придобиване в района се повишава до рекордно високи равнища, а консолидацията продължи с бързи темпове. Най-големите компании в района влагат съществено в потенциал, зелени технологии и нововъведения и не престават търсенето на благоприятни условия за спестовност от мащаба, показва SeeNews. Китайските вложения не престават да регистрират растеж в района, като Сърбия поема по-голямата част от тях.

В допълнение към класациите и анализите в сектора, новото издание TOP 100 SEE включва изявленията с бизнес водачи и водещи вложители в района, в това число Кристоф Дриди, ръководещ шеф на Automobile Dacia и Groupe Renault Romania, Кристина Верчере, изпълнителен шеф на OMV Petrom, Игор Стебърнак, член на управителния съвет на Petrolov в Словения, Елизабет Щадлер, изпълнителен шеф на Vienna Insurance Group, Тим Кърт, изпълнителен шеф на Aurubis България, Радослав Крумов от „ Рапидо Експрес енд Лоджистикс “, Шарлот Рух, ръководещ шеф, Централна и Югоизточна Европа, Европейска банка за възстановяване и развитие.

Вижте кои са десетте компании в България и водещите бизнеси в района за 2019 на TOP 100 SEE.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР