ДеСантис защитава рекорда за абортите след порицание от водеща група против абортите

...
Във вторник Рон ДеСантис защити рекорда си за осигуряване на
Коментари Харесай

Във вторник Рон ДеСантис защити рекорда си за осигуряване на „защита в полза на живота“ като губернатор на Флорида след критики от групата срещу абортите Сюзън Б. Антъни заради нежеланието му да приеме национална забрана.

ДеСантис, който се опита да изгори своята консервативна добросъвестност по-рано тази година, когато подписа шестседмична забрана във Флорида, изрази съмнение относно възможността за приемане на федерални ограничения за абортите и вместо това каза, че фокусът трябва да бъде върху държавните усилия, позиция, която постави той е в противоречие с няколко от своите конкуренти на първичните президентски избори от Републиканската партия през 2024 г.

„Различните групи, знаете, ще имат различни дневни редове, но мога да ви кажа следното: Никой, който не е бягал, всъщност не е предоставил защити в полза на живота. Аз съм правил това. Изправих се. Казах, че ще отстоявам цял живот и ние го направихме, постигнахме и се гордеем с това“, каза ДеСантис пред CNN, кикотейки се с репортери в ресторант Windmill в Конкорд, Ню Хемпшир.

В интервю с Мегин Кели миналата седмица, ДеСантис каза, че му липсва увереност, че Конгресът ще „направи нещо смислено“ за национална забрана на абортите и той не се е ангажирал да подпише национална забрана през следващите няколко седмици като президент.

„Бил съм про-лайф губернатор. Ще бъда президент, подкрепящ живота, и ще застана на страната на живота“, каза ДеСантис на Кели. „Продължаваме да правим неща, които знам, че мога да постигна.“

„Мисля, че щатите имат основната юрисдикция над това“, каза ДеСантис на Кели. „Мисля, че има федерален интерес, но мисля, че реалността е, че страната е разделена по този въпрос.“

„Имате различни мнения и тези неща се филтрират. Но ясно е, че в момента ще видите как различни държави вървят в различни посоки и аз разбирам това“, добави ДеСантис.

Неговите коментари предизвикаха укор от Марджъри Даненфелсер, президент на Susan B. Anthony Pro-Life America, която в понеделник каза, че забележките „изразяват липса на воля за въвеждане на национална защита за неродените деца“.

„Гов. Отхвърлянето на ДеСантис от тази задача е неприемливо за избирателите на пролайф. Вече се формира консенсус. Интензивността за него е осезаема и измерима. Има много належащи законодателни въпроси, за които Конгресът няма гласове в момента, но това не е причина силен лидер да се оттегли от битката. Това е мястото, където президентското лидерство има най-голямо значение“, каза Даненфелсер в изявление.

Абортът е пречка за кандидатите за президент на Републиканската партия, които вървят по тънката граница между успокояването на консервативните първични гласоподаватели, без да отчуждават умерените. Бившият президент Доналд Тръмп, категоричният фаворит за номинацията, каза на съюзници и съветници, че абортът не е печеливша кампания за републиканците и все още не е казал дали подкрепя федерална забрана.

Но други, включително бившият вицепрезидент Майк Пенс и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, призоваха за национално законодателство след коментарите на ДеСантис към Кели.

„Републиканците не трябва да се оттеглят от живота си. Имаме нужда от национално ограничение от 15 седмици, за да спрем сините щати да налагат аборти при поискване. @sbaprolife защитава най-основното право: живот. Без живот нищо друго няма значение. Това не е особен интерес. Това е единственият интерес“, написа Скот в Туитър в понеделник.

ДеСантис – чиято кампания сигнализира за вътрешни опасения относно финансовото си състояние, съкращава персонал и значително изостава от Тръмп в социологическите проучвания – понякога използва аборти, за да направи контраст с Тръмп, чиито трима номинирани за Върховния съд гласуваха за отмяна на Роу срещу Уейд.

В средата на юни ДеСантис каза, че е „изненадан“, че бившият президент нарече шестседмичната забрана на Флорида „сурова“ в интервю за Дейвид Броуди от Christian Broadcasting Network.

„Успяхме да доставим Heartbeat Bill, което беше голяма, голяма сделка“, каза ДеСантис. „Въпреки че оценявам това, което бившият президент направи в различни сфери, той се противопоставя на този законопроект. Той каза, че е „сурово“ да се защити неродено дете, когато има забележим сърдечен ритъм. Мисля, че това е хуманно.“

Запитан дали смята, че Тръмп е „малко смекчил по отношение на абортите“, ДеСантис каза: „Е, така мисля“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР