Дервишката група към читалище Георги Бенковски Церово днес гони злите

...
Дервишката група към читалище Георги Бенковски Церово днес гони злите
Коментари Харесай

Дервишите от Церово гониха злите сили в Раковски

Дервишката група към читалище " Георги Бенковски " Церово през днешния ден гони злите  сили в Раковски.  Групата взе участие в XVII-ти интернационален фестивал на мукерски и маскарадни игри " КУКОВЕ ". Над 1000 маскирани от всички райони на страната се събраха през днешния ден в Раковски на фестивала. Той се организира ежегодно от 2000 година,  в петъка и съботата преди " Великденските Заговезни "  и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е обвързван с " хамкането на халвата " и прогонването на злото, лошотията и заболяванията по хора и животни със страшни маски.  

Дервишите от Церово  впечатлиха публиката в Раковски със своя обред и най-много с песента на своите тучове и бакъри, които се подреждат съгласно тяхната благозвучност. Пълният комплект е до 30-35 кг.Това разполагане на звънците  го няма другаде в България. Прави се единствено в Церово. Ритуалът им включва и палене на четири факли.Те символизират запалването на четири огъня в четирите махали на селото. След това дервишите прескачат огъня. Това символизира пречистването. 

Освен с  ритуала, церовци  са неповторими  и самите маски, които се назовават " облик ". Те са от ръчно плетиво. Над тях пък се издига   " каук " или конична шапка. Част от неповторимото в нея са маските от ръчно плетиво - една от друга по-майсторски и красиви. Костюмите в Церово не са от кожи. Дервишите са облечени  в  народни носии, които включват потури, навуща, цървули от кожа, риза с шевици, елек от шаяк. Неразривна част от костюмите са и пискюлите, които  са ръчно направени. Интересен детайл са пискюлите - ръчно направени.

* Снимки- НЧ  " Георги Бенковски " - Церово 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР