Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е

...
Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е
Коментари Харесай

ПП-ДБ се разбра с ГЕРБ и ДПС за дерогацията

Дерогацията ще бъде анулирана в две стъпки – първата е от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, втората – от 1 март дефинитивна анулация на дерогацията, разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на взаимно изказване в Народното събрание, след диалози на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи с министъра на финансите Асен Василев. 

За този временен интервал сме се съгласили само и единствено, с цел да няма финансови разтърсвания на пазара, изясни тя. 

Намерихме благоприятни условия всички претенции на парламентарните групи във връзка с приходите и разноските в държавния бюджет да бъдат задоволени, съобщи още ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Получихме гаранции от “Продължаваме промяната-Демократична България “  (ПП-ДБ) в лицето на Асен Василев, че отсега нататък няма да има случаи, в които тяхната група ще гласоподава в друго болшинство с “Възраждане “, Българска социалистическа партия и “Има подобен народ ”, заяви Атанасова. 

Именно дерогацията, държавният бюджет и проява на евроатлантическо болшинство са били изискванията на ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи да влязат в сряда в пленарната зала и да има кворум. За тогава е планувано повторното гласоподаване на вота на съмнение към кабинета „ Денков “, откакто през днешния ден съвещанието се провали поради неналичието на кворум.

Относно държавния бюджет сътрудниците в ръководството са намерили благоприятни условия всички претенции по приходите и разноските да бъдат задоволени, разбрали са се за рамката и за наличието на финансовите разноски. Бюджетът ще бъде импортиран от министър Василев идната седмица..

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи посочи, че ГЕРБ поискали заложените доходи да бъдат по-реалистични и в тази връзка те ще бъдат понижени с 2, 4 милиарда лева, колкото е плануваната вноска от таксата за транспорт на газ. По думите на депутата финансовият министър е приел и настояването на ГЕРБ да има лист с национални предпочитани капиталови обекти, като в него ще са Автомагистрала „ Струма “, пътят Плевен-Русе, Автомагистрала „ Хемус “ и др. 

ПГ на Движение за права и свободи е сложила изискване да има предпочитан лист с вложения за общините. Тези два листата, за които упорстват от ГЕРБ и от Движение за права и свободи, ще бъдат конкретизирани сред първо и второ четене и ще бъдат подсигурени с финансов запас в бюджета. Капиталовата стратегия става от 12 милиарда лева на 10 млрд, задоволителна да покрие тези условия, заяви Цонев.

Прецизиран е бил и таванът на вдишване на дълг с 1 -1, 2 милиарда лева

Има една съществена смяна – отпадането на вноската от „ Газпром “ като не 100 % сигурна, че ще бъде осъществена в приходната част, в това време с толкоз се понижава и разходната част в частта за финансовите разноски, заключи в умозаключение Асен Василев. И посочи, че финансовите разноски ще паднат от малко над 12 млрд лева на малко под 10 милиарда лева. Останалата част от бюджетната рамка остава непроменена. За предпочитаните описи за общините изясни, че има 1 милиарда лева фонд и постоянно е предложил парите в него да бъдат разпределяни от Народното събрание – нещо, за което през днешния ден са постигнали единодушие. За тази цел общините ще би трябвало до 11-12 декември да са подготвени с предпочитаните планове. Списъкът от национални планове е добре да бъде класифициран и изложен в бюджета тъкмо защо се разходват средствата – освен за пътища, само че и за закупуване на хеликоптери, нови влакове, уточни финансовият министър. 

За мен откритото решение за дерогацията е безусловно потребно, има задоволително време за равномерен преход, без да се вдигнат цените за българските консуматори, разяснява още Василев. Имахме прям диалог с ГЕРБ да не се гласоподава с болшинства, отвън настоящето, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие, призна още представителят на ПП-ДБ.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР