Дерматолозите от Флорида предупреждават как да забележите рака на кожата, убил Джими Бъфет

...
Дерматолозите от Флорида казват, че ракът на кожата, убил Джими
Коментари Харесай

Дерматолозите от Флорида казват, че ракът на кожата, убил Джими Бъфет, става все по-често срещан в щата Съншайн и призовават жителите да внимават за няколко уникални характеристики.

Макар и рядко, агресивният рак на кожата се появява най-често в участъци от кожата, изложени на слънце, като лицето, скалпа или шията. Хората със светла кожа, на възраст над 50 години и редовно изложени на слънце са изложени на по-висок риск от развитие на клетъчен карцином на Меркел. Ключът към оцеляването е ранното откриване и бързото действие.

Хората, диагностицирани и лекувани за тази форма на рак на кожата, докато е все още локализиран, имат петгодишна преживяемост от 75%, но след като се разпространи към отдалечен орган, процентът на преживяемост пада само до 24%.

Какво да търсите

В Делрей Бийч дерматологът Стивън Хакър казва, че има много пациенти, които лекува или следва имате клетъчен карцином на Меркел.

„Изглежда като много неспецифична подутина, която е с телесен цвят или червеникавосиня и може да бъде с размерите на върха на гумичка на молив“, каза той. „Трябва да се направи биопсия, за да се постави диагноза. Колкото по-рано бъде уловено, толкова по-добри са шансовете ви.“

Ако нещо изглежда като пъпка или ухапване от буболечка и не изчезне, отидете на преглед при дерматолог, каза той. В някои случаи първоначалната подутина се появява наблизо.

Клетъчният карцином на Меркел може да бъде агресивен, особено когато се разпространи в отдалечени части на тялото. Това е втората най-честа причина за смърт, свързана с рак на кожата, след меланома.

„Макар че е рядкост в САЩ, във Флорида всъщност виждаме много от него“, каза д-р Майкъл Каспър, директор по радиационна онкология с Института за рак на Лин, част от Baptist Health, в Регионална болница Бока Ратон. „Виждаме го няколко пъти месечно.“

И въпреки че е по-често при мъжете, Каспер казва, че виждат и жени с него. „С населението, живеещо във Флорида, едно от най-големите неща, които ни отличават, е потиснатата имунна система, която се случва с напредването на възрастта.“

Каспър каза с Меркел, че възелът под повърхността на кожата обикновено е твърд или твърда, въпреки че изобщо не е болезнена. „Може да расте доста бързо. Понякога лекарите, които не знаят какво е, ще се опитат да го дренират и нищо няма да излезе“, каза той. „Не трябва да се изцежда. Ако знаете какво гледате, знаете да не го източвате. Ако го откриете рано и е локализиран, в повечето случаи може да бъде излекуван.“

Вирус, наречен клетъчен полиомавирус на Меркел, може да играе роля в причиняването на повечето случаи на рак, каза Каспер. Все още не е известно как този вирус причинява клетъчен карцином на Меркел.

Когато биопсия покаже клетъчен карцином на Меркел, лекарите ще премахнат възела, но също така ще направят радиация, за да се отърват напълно от раковата тъкан и да намалят шанса за рецидив . Ще има и биопсия на близкия лимфен възел и PET сканиране на цялото тяло, за да се види дали ракът се е разпространил в органи. Онколозите препоръчват имунотерапия, ако клетъчният карцином на Меркел се е разпространил или е неоперабилен. През 2019 г. федералното правителство одобри нова имунотерапия за лечение на хора с напреднал Меркелов клетъчен карцином.

Други ракови заболявания на кожата

Въпреки че ракът на кожата е най-честата диагноза рак в САЩ, повечето Американците не успяват да се прегледат редовно, според онлайн проучване през януари сред повече от 2000 души от Prevent Cancer Foundation. Проучването установи, че 70% от американците на 21 и повече години не са имали преглед на кожата през последната година.

Трите най-често срещани вида рак на кожата са базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Всеки, независимо от цвета на кожата, може да ги получи, въпреки че тези с лунички, светла кожа и светла коса са най-застрашени.

Базалноклетъчните карциноми обикновено растат бавно и не се разпространяват в други части на тялото . Но ако този рак не се лекува, клетките могат да се разширят по-дълбоко и да проникнат в нервите и костите. Плоскоклетъчният рак обикновено не е животозастрашаващ, но ако не се лекува, може да стане голям или да се разпространи в други части на тялото. Меланомът е най-сериозният тип от по-често срещаните ракови заболявания на кожата, тъй като е най-вероятно да расте и да се разпространява.

Клетъчният карцином на Меркел е 40 пъти по-рядък от меланома. Бъфет, певецът на „Margaritaville“ и легендарен фен на плажа във Флорида, се бореше с него от четири години.

Съществуват и дузина други редки видове рак на кожата.

Легендарният ямайски певец , музикантът и автор на песни Боб Марли почина от рядък рак на кожата, когато беше само на 36 години. Имаше акрална лентигинозна меланома, която се появяваше като тъмно петно ​​под нокътя на крака му. ALM обикновено се развива под ноктите, по стъпалата на краката или дланите на ръцете и е най-честата форма на меланом, срещана при цветнокожите.

„Ако имате петно, което се развива или променя бързо в продължение на седмици или месеци, проверете го“, каза д-р Чарлз Дън, ординатор по дерматология в ADCS Orlando Dermatology „Можете да получите рак на кожата в области, които дори не са изложени на слънце.“

Дън каза при всички видове рак на кожата, но особено при Меркел, „времето е от съществено значение“. Ранното откриване, каза той, води до по-добри статистики за оцеляване.

Бъдете бдителни, прегледайте се

Dr. Раджив Нату, дерматолог и директор на комплексна клиника за Advanced Dermatology and Cosmetic Surgery Clinics в Орландо, каза, че има много погрешни диагнози за рак на кожата и съветва жителите на Флорида да правят редовни прегледи на кожата си при сертифицирани дерматолози. „Широката общественост трябва да е наясно с червените знамена и да търси грижи, но ракът на кожата е сложен и затова съществуваме като поле.“ Nathoo каза, че има пациент в хоспис с Меркел, който е бил диагностициран погрешно и ракът на кожата вече се е разпространил. „Това е голяма работа заради статистиката за смъртността. Една трета от времето с Меркел е метастазирал до момента на поставяне на диагнозата.“

Въпреки че генетиката и имунната система на индивида играят роля, дерматолозите препоръчват носенето на слънцезащитни продукти, избягване на слънчеви изгаряния и стоене на закрито през най-горещите времена на деня. Освен това е доказано, че никотинамидът, форма на витамин B3, намалява броя на раковите заболявания на кожата, когато се приема перорално, но ползите се губят, след като спрете да го приемате, според доклад в Harvard Health Publishing.

< p>„Говорете с вашия дерматолог, за да видите дали сте кандидат за никотинамид“, каза Хакър.

Въпреки че дерматолозите препоръчват годишни прегледи на кожата, хората над 65 години може да обмислят два пъти годишно.

„Наистина е изключително важно сега да разберете какво е нормално за вас и вашата кожа“, каза Хедър Маки, старши директор по превенция на рака и ранно откриване във фондация „Превенция на рака“. „Ако забележите бенка, луничка или подутина, които се променят по размер, форма или цвят, обърнете внимание на вашия доставчик и не чакайте.“

-------< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР