Депутатите заседават извънредно днес, за да изберат управител на Българската

...
Депутатите заседават извънредно днес, за да изберат управител на Българската
Коментари Харесай

Избират управител на БНБ на извънредно заседание на парламента

Депутатите заседават изключително през днешния ден, с цел да изберат шеф на Българската национална банка.

След като Българска социалистическа партия отдръпна своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които ще обсъдят народните представители са две - на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев, повдигнат от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили , и претендента на „ Възраждане “ Любомир Христов .

Вече двамата претенденти бяха изслушани в бюджетна комисия в Народно събрание, на което съвещание показаха целите си, едната от които " за ", а другата " срещу " приемането на еврото .

Кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, изрично дефинира мястото на България в Еврозоната , както и изрази подготвеност да утвърди страната ни като мощен участник в Паричния съюз. „ Стратегията е стягане на паричните условия в страната. Целта, която подкрепям е не по- късно от 1 януари 2025 година България да влезе в Еврозоната ”, съобщи Димитър Радев. Той разясни, че Българска народна банка е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка отвън Еврозоната, която работи в тясно съдействие с ЕЦБ, мощно интегрирана е в Еврозоната, няма и спомагателни критерии за нейното влизане. „ Ако бъда избран отново за гуверньор на Българска народна банка, ще концентрирам институциите върху осъществяването на всички нормативни и механически условия за сполучливото въвеждане на еврото в България “, сподели още досегашният гуверньор на Българска народна банка.

Кандидатът на „ Възраждане ”, Любомир Христов, съобщи, че Еврозоната има преимущества, само че крие опасности и посочи, че в случай че бъде определен за шеф на Българска народна банка ще работи по седем целта, първи от които изработването на разбор на средносрочните резултати от въвеждане на еврото в страната. " Мисля, че мястото на България е в Еврозоната. Преждевременното присъединение обаче основава неоправдани опасности със съмнителни изгоди ”, счита претендентът на „ Възраждане ” за гуверньор на Българска народна банка.

След чуването на Радев и Христов, Венко Сабрутев от Политическа партия изрази поддръжка за кандидатурата на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили , а във връзка спекулациите, че за заместител на Радев се готви Андрей Гюров от Политическа партия, Сабрутев съобщи, че няма нищо по-нормално гуверньор на Българска народна банка да потърси за негов заместител някогашен претендент за гуверньор на Българска народна банка. Коалиционният им сътрудник, Демократична България, обявиха, че решение за това кой от двамата претенденти да поддържат, ще вземат след допитване в групата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР