Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото

...
Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото
Коментари Харесай

Два варианта на промени в Закона за вероизповеданията гледа НС

Депутатите стартират пленарното съвещание в четвъртък с работа по първото четене на плануваните промени в метода на финансиране на вероизповеданията, съобщи БГНЕС. Предлаганите промени са в два законопроекта и плануват полагащата се държавна дотация да се изразходва целево за покриване на разноските на вероизповеданието за хонорари на свещенослужители, както и за реализирането на други действия - просветителни, обществени, градеж и поддръжка на молитвени домове и други Предвижда се заплатата на един духовник да се приравни с тази на един преподавател.

Първоначално законопроектите се трансфораха в противоречиви, тъй като против някои текстове от Светия синод на Българската православна черква показаха опасения. Това наложи министър председателят Борисов, дружно с представители на политическите партии, подписали предложенията за промени, персонално да се срещнат с духовници от Синода. На срещата участваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните митрополити, а от страна на политическите партии там бяха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти “, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, както и шефът на дирекция „ Вероизповедания ” Емил Велинов. След срещата министър председателят Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде направен и направен оптимално добре, с цел да не основава спор сред Църквата и страната.

В рамките на пленарното съвещание депутатите ще гласоподават измененията в Закона за протекция и развиване на културата, предвиждащи състезанията за шефове на държавните културни институти, както и на изпълнителния шеф на ИА „ Национален кино център “ да се излъчват на запис на интернет страницата или видеоканала на Министерството на културата. По този метод ще се обезпечи провеждането на транспарантно, ясно и очевидно съревнование на претендентите и обективен избор, ще се усили доверието в институциите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР