Депутатите в Скопие ще разгледат днес законодателно предложение, с което

...
Депутатите в Скопие ще разгледат днес законодателно предложение, с което
Коментари Харесай

Северна Македония може да забрани вноса на отпадъци след случая в България

Депутатите в Скопие ще прегледат през днешния ден законодателно предложение, с което ще се забрани по съкратена процедура вносът на боклуци за горене в страната им, пишат изданията МКД и " Нова ".

Темата, довела до концепцията за ремонти в Закона за ръководство на боклуци, стана настояща по две аргументи - следствието в България за нерегламентиран импорт на боклуци от Италия и поради качеството на въздуха в Скопие, където замърсяването скача в пъти над нормата всяка зима и води до напън от екологични организации, свързващи отчасти казуса с изгарянето на отпадъци.

Преди няколко дни районната прокуратура в Бургас разгласи, че управлява досъдебно произвеждане за нерегламентиран импорт на 20 контейнера с италиански боклуци на пристанище, стопанисвано от " БМФ Порт – Бургас " ЕАД. Товарът е превозен с транспортен съд на 5 септември 2019 година, като му е бил избран режим краткотрайно депозиране за период до 90 дни. По документи, стоката е била заявена като пластмасови боклуци и каучук.

Изпращач на контейнерите е италианското сдружение " Дентиче панталеоне " със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското комерсиално сдружение " Блацион " ООД със седалище и адрес на ръководство в София. Негов шеф е Блаже Игнатовски – жител на Северна Македония. Съдружникът му Горан Ангелов и шеф на хранилище " Дрисла ", от което са пристигнали отпадъците, написа във " Facebook ", че няма нищо общо със случая и " същинските замърсители би трябвало да се търсят в Скопие ". Той изясни, че схванал от българските медии за отпадъците и ги цитира с думите, че боклукът, за който става дума, не е рисков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР