Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха

...
Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха
Коментари Харесай

Гласувано в комисия: ЕС иска следене и филтриране на съдържанието в интернет

Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласоподаваха и одобриха текстовете на новата Директива за авторското право и единния дигитален пазар. Спорните членове от нея - 13-ти и 11-ти, за които имаше митинги и негодувания от редица организации, също бяха признати.
 Евродепутатът Моника Маковей пред OFFNews: Европейски Съюз ще цензурира интернет с филтри за следене  Българското председателство желае да наложи цензура в интернет, сигнализират от WikiMedia  Иска ли България да бъде водач в промяната на Европейски Съюз за цифровия пазар? По-скоро не
В Туитър евродепутатът Юлия Реда, която е една от най-острите критици на директивата, заяви, че член 13-ти е признат с 15:10 гласа.

" Ще пренесем борбата в пленарната зала ", написа Реда.

В изявление за OFFNews евродепутатът и някогашен правосъден министър на Румъния Моника Маковей изясни, че въвеждането в действие на член 13 е рисков по няколко аргументи, а една от тях е, че Европейски Съюз ще цензурира интернет с филтри за следене и всичко това в името на авторското право.

Член 11-ти, който е прочут като #Link Tax (да си плащаш, с цел да публикуваш линк) е признат с 13:12 гласа в правната комисия.

#Article13, the #CensorshipMachines, has been adopted by @EP_Legal with a 15:10 majority. Again: We will take this fight to plenary and still hope to #SaveYourInternet pic.twitter.com/BLguxmHCWs
— Julia Reda (@Senficon) June 20, 2018
Най-остро подложеният на критика текст от Директивата бе този на член 13-ти, който ще докара до последици и за крайния консуматор.

Article 11, the #LinkTax, has just been adopted by @EP_Legal with a 13:12 majority. We will take this fight to plenary and still hope to overturn the plan. #SaveYourInternet #SaveTheLink pic.twitter.com/XoXx8c5OQl
— Julia Reda (@Senficon) June 20, 2018
Предложените в новата Директива филтри ще сканират всяко парче информация, което споделяте (видео, аудио, текстове, скрийншоти, мемета...) в онлайн платформите.

Именно поради това през днешния ден в Екологичен потенциал в символ на митинг евродепутатът Евелин Регнер беше и с тениска с известно меме.

Here’s to all the memes that make us smile! #notallMEPs #SaveYourInternet @Evelyn_Regner @woelken pic.twitter.com/wPKZ12lr5e
— Julia Reda (@Senficon) June 20, 2018
Следващото гласоподаване е на 5 юли. Тогава евродепутатите ще дадат мандат за договаряния сред Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия по отношение на промяната на цифровия пазар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР