Депутатите в крайна сметка решиха партийната субсидия за 2020 г.

...
Депутатите в крайна сметка решиха партийната субсидия за 2020 г.
Коментари Харесай

Партийната субсидия за 2020 г. стана 8 лева за получен глас

Депутатите в последна сметка взеха решение партийната дотация за 2020 година да бъде 8 лева на фактически получен глас. Това се случи на наново гласоподаване в пленарна зала. "За " гласоподаваха 182 народни представители, "против " - 1 и "въздържали се " - 1, с което предлагането бе признато.

От Движение за права и свободи не участваха в гласуването, защото напуснаха пленарна зала преди то да се организира. Това се случи откакто бе направено предложение за прегласуването на текстовете за дотациите. Мустафа Карадайъ прикани Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи длъжността си на ръководител на Народното събрание. Тя пък му отвърна, че Правилникът не изчерпва всички обстановки в живота.

По-рано депутатите отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия както за 8 лв. на глас, по този начин и на ГЕРБ за 1 лев. И по този начин де факто оставиха партиите без никакво финансиране от страната. Беше дадена отмора, а ГЕРБ, водачът на НФСБ Валери Симеонов и финансовият министър Владислав Горанов се събраха на незабавни съвещания.

Патриотите настояха да се поддържа предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лева дотация. Това сподели пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов след сбирката в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

Той уточни,че ГЕРБ почита тяхната позиция. "За нас приоритет е идната финансова година да има резистентен и предвидим бюджет. Те не са сложили въпроса, че няма да поддържат бюджета, в случай че този текст не мине, само че помолиха да се обединим върху сходно решение ", добави Горанов.

Финансовият министър разясни, че от "Обединени патриоти " от дълго време пазят тезата, че решението във връзка с партийните дотации не може да остане това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 година "Днес в пленарна зала не успяхме да реализираме консенсус какъв е съответният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим съвещанието да изясним острата позиция ", сподели още Горанов.

Той уточни, че ГЕРБ не са отричали нуждата от съответно финансиране на партиите, само че не са желали да са заложници на популистки тези. "По наше мнение този спор не би трябвало да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии в този момент планува да бъде част от дебата за бюджета. С сътрудниците от "Обединени патриоти " постигнахме кардинално единодушие да влезем в пленарна зала и още веднъж да обновим дебата ", съобщи още Горанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР