Депутатите в Камарата на общините одобриха предложените промени в закона

...
Депутатите в Камарата на общините одобриха предложените промени в закона
Коментари Харесай

Британският парламент ще има последната дума за развода с Брюксел

Депутатите в Камарата на общините утвърдиха препоръчаните промени в закона за Brexit, според които Народното събрание в Лондон ще има последната дума в „ развода “ с Брюксел. Договорът за излизането на Англия от структурите на Европейския съюз би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание – в поддръжка на това решение се изрекоха 309 от депутатите, 305 гласоподаваха „ срещу “, съобщи " Фокус ".

Вотът в Лондон е първото съществено проваляне на премиера Тереза Мей по въпросите за Brexit. Принос за изхода от гласуването дадоха и част от торите, които не са уверени последователи на раздялата сред Англия и Европейски Съюз. Водени от от някогашния основен прокурор Доминик Грийв, „ бунтовниците “ измежду консерваторите, както ги дефинираха медиите след извършеното гласоподаване, се надяват да анулират или най-малко да забавят осъществяването на резултатите от референдума за Brexit, като провокират обстановка, която да наложи отлагането на „ развода “ за по-късна дата. И съумяха да завоюват вота с четири гласа разлика, макар мощния напън от редиците на личната им партия.

Смущаващото проваляне – първото за Мей в проектите й за Brexit, пристигна откакто Джереми Корбин прикани депутатите от Лейбъристката партия също да поддържат измененията в законодателството, препоръчани от Грийв. Резултатът от вота разкри дълбокото разделяне в редиците на торите, което ще попречи на Мей да се похвали с „ победа “ в Брюксел.

А такава й нужна. В четвъртък, 14 декември, в белгийската столица стартира заключителната за годината среща на държавните и държавни водачи на страните от Общността. В рамките й следваше да бъде оповестено, че е реализиран „ задоволителен прогрес “ по въпросите за Brexit, с цел да се премине към идната фаза на договарянията сред Брюксел и Лондон.

Британският министър-председател трябваше да употребява форума на високо ниво, с цел да стартира договарянията за комерсиалната част от съглашението за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, само че в този момент европейските водачи ще се чудят дали тя към момента има нужната политическа поддръжка в Лондон, с цел да подписа договорката.

Очаква се в границите на двудневния конгрес в Брюксел основният договарящ с Лондон от името на Европейски Съюз Мишел Барние да осведоми водачите за напредъка, реализиран в първата фаза на диалозите, и публично да насочи рекомендация за продължаването им. Ако няма изненада в последната минута, от водачите се чака да я одобрят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР