Депутатите в германската източна провинция Тюрингия избраха лидера на Левицата

...
Депутатите в германската източна провинция Тюрингия избраха лидера на Левицата
Коментари Харесай

Бодо Рамелов е избран за премиер на Тюрингия

Депутатите в немската източна провинция Тюрингия избраха водача на Левицата Бодо Рамелов за министър председател след месеци на политическа неустановеност и огромна скандал с присъединяване на християндемократите на Ангела Меркел и крайнодясната " Алтернатива за Германия ", оповестяват " Дойче веле " и други медии.
 В Тюрингия се схванаха – излязоха от политическата рецесия, която разклати Германия
В Тюрингия се схванаха – излязоха от политическата рецесия, която разклати Германия

Парламентът на източната немска провинция Тюрингия ще избере нов министър председател при започване на март

Рамелов не съумя да получи поддръжката на болшинството н а първите две гласувания в разединената провинция, в която няма ясно ръководещо болшинство. Според провинциалната конституция, в случай че е належащо трето гласоподаване, претендентът с най-вече гласове е определен за министър председател на страната.

Запитан дали приема резултата, Рамелов отговори утвърдително.
 Германската коалиция прикани за нови избори в Тюрингия
Германската коалиция прикани за нови избори в Тюрингия

След крайнодесен спор

По време на речта си пред законодателния орган Рамелов съобщи, че би предпочел, " в случай че Тюрингия не придобива интернационална известност по подобен метод ". Той разясни, че ще показват провинцията като място, на което могат да живеят хора от всевъзможен етнос. Той също отхвърли концепцията, че някогашната Източна Германия изостава и е разграничена от останалата част от Германия.

На третото гласоподаване водачът на Левицата нямаше съперник, откакто депутатът от " Алтернатива за Германия " Бьорн Хьоке се отдръпна от борбата. Първият и вторият тур приключиха без победител, само че Рамелов не извърши заканата си да се отдръпна от конкуренцията, в случай че не бъде определен от първия път. Така той не остави късмет на Хьоке, откакто при третия опит Рамелов беше подсилен от 42 депутати от 90 гласа.
 Новоизбраният министър председател на Тюрингия хвърли оставка поради абсурда
Новоизбраният министър председател на Тюрингия хвърли оставка поради абсурда

Изборът му благодарение на " Алтернатива за Германия " провокира национално отвращение

Рамелов отхвърли да се ръкува с Хьоке след вота.

В началото на годината беше определен водач на провинцията благодарение на крайнодясната партия, което провокира огромен политически скандал в страната.

В края на февруари четири политически партии реализираха пробив. Те се съгласиха да се организира нов парламентарен избор за министър председател на провинцията на 4 март и нови избори в Тюрингия на 25 април 2021 година

Левицата, която съставлява най-голямата политическа група в Народното събрание, реализира договореностите за графика със социалдемократите, Зелените и Християндемократическия съюз (ХДС) на среща в столицата на провинцията Ерфурт.
 Меркел гневна от избора на премиера на Тюрингия благодарение на крайната десница
Меркел гневна от избора на премиера на Тюрингия благодарение на крайната десница

Изборът бил " непростителен " и трябвало да бъде анулиран

Новите избори би трябвало да прекратят политическата рецесия в Тюрингия, която породи, откакто Томас Кемерих от Свободната демократична партия беше определен за министър председател с поддръжката на ХДС и крайнодясната " Алтернатива за Германия " - нарушаване на политическо табу в страната да не се сътрудничи с крайнодесните.

Четирите партии също договориха пакт за непоклатимост за да се попречи на крайнодесните да вземат участие в сформирането на идващото държавно управление.

Споразумението съставлява оттегляне за консерваторите от ХДС, които отказваха да поддържат водача на Левицата Бодо Рамелов на гласоподаване при започване на февруари. Рамелов беше министър председател на провинцията от декември 2014 година до 5 февруари 2020 година

Рамелов ще управлява краткотрайно държавно управление до новите парламентарни избори през 2021 година

Правителството на Рамелов ще съставлява продължение на червена-червена-зелена коалиция , в която вземат участие Левицата, социалдемократите и Зелените от 2014 година, въпреки че този път те няма да имат болшинство в Народното събрание. Той има намерение да остави прокарването на бюджета на провинцията за идната година.

Скандалът в Тюрингия принуди водача на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер да подаде оставка и да не се кандидатира за канцлер на Германия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР