Депутатите в енергийна комисия одобриха на първо четене забрана рафинерията

...
Депутатите в енергийна комисия одобриха на първо четене забрана рафинерията
Коментари Харесай

На първо четене: Енергийната комисия забрани на „Лукойл“ да изнася горива

Депутатите в енергийна комисия утвърдиха на първо четене възбрана рафинерията на „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас да изнася артикули, създадени от съветски петрол. Проектът е на Движение за права и свободи и бе подсилен от малко над половината народни представители в комисията. Преди самото гласоподаване двама министри и един зам.-министър в дълго встъпление обясниха по какъв начин решението би навредило на българската стопанска система.

Никой не гласоподава " срещу ", само че Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната “ се въздържаха. Социалистът Драгомир Стойнев сподели, че самодейността за сходно решение би трябвало да бъде на държавното управление.

По време на разискванията стана ясно, че служебният кабинет води „ интензивни договаряния “ с Европейската комисия за дерогацията. Според изпълнителната власт „ Лукойл “ може да изнася артикули от Бургас с генезис от съветски петрол, а възбрана за това има единствено за съветския нефт, внасян в Европейския съюз по петролопроводи.

Припомняме, че единствено преди седмица от „ Лукойл Нефтохим “ подчертаха, че при възбрана за експорт от Бургас, рафинерията ще затвори.

Решението не е България да изнася или не, а дали рафинерията да работи “, посочи по време на комисията служебният министър на стопанската система и промишлеността Николай Стоянов.
„ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт
Според вицепремиера по европейските въпроси и министър на превоза Христо Алексиев при сходна възбрана рафинерията ще спре да работи, тъй като няма да има какво да прави продуктите си, които не може да пласира в страната заради дребен пазар. Той посочи, че България използва към 3 млн. т горива и нефтопродукти и към 2.5 млн. т дизелово гориво.

България няма опция да внесе дизел по никакъв метод сега с изключение на да бъде създаден в Бургас. Ако ние желаеме да осигурим това количество за българските бизнес и жители, рафинерията би трябвало да преработи към 6 млн. т недопечен нефт. От този развой излизат и други артикули, за някои от които няма пазар в България и по тази причина се изнасят. Рафинерията би трябвало да пристъпи към затваряне, а това би провокирало липса на горива на българския пазар. Нужното количество дизел не виждам по какъв начин би могло да бъде импортирано извън “, разяснява Алексиев.

Припомняме, че поради идното ембарго на съветския нефт в Европа прогнозите са запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа да доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години насам при започване на пролетта.
Проблемът с дизела в Европа ще настъпи през пролетта
Алексиев добави, че единствено за последните два месеца износът на нефтопродукти от Турция към Европейския съюз с генезис Русия се е повишил с 85%, а от „ Възраждане “ видяха в законопроекта точно интереса на югоизточната съседка на България.

Вицепремиерът на процедура отбрани износа на „ Лукойл “ и с потребността България да изнася горива за Украйна.

България изнася в посока Украйна съществено количество горива, в това число и дизел. Украйна е най-големият производител на слънчоглед, зърно – земеделският бранш има потребност от 1.5 млн. т горива, с цел да може да създава тази продукция, с цел да задоволява и Европа и половината свят. Спирането на доставките към Украйна ще докара до извънредно отрицателни резултати за страната и до някои продоволствени рецесии в международен мащаб “, посочи Алексиев.

От финансовото министерство даже стигнаха по-далеч и показаха, че при възбрана на износа от рафинерията в Бургас без експлицитна глоба от Европейската комисия, това ще наруши други еврорегламенти.

От „ Демократична България “, която заприказва за национализация на рафинерията още преди половин година, реагираха остро на заканите за затваряне на завода в Бургас.

Рафинерията няма да затвори. Това са цялостни нелепости. Германия пое надзор върху рафинерията на „ Роснефт “, Италия се готви да направи това в Сицилия “, разяснява депутатът Ивайло Мирчев.

Той добави, че групировката ще внесе в Народното събрание концепция страната да може да поема действен надзор над рафинерията като обект от национална сигурност.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Лукойл Нефтохим Лукойл Нефтохим Бургас експорт на горива ПоследниНай-четениЕнергетика 44 На първо четене: Енергийната комисия забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Инфраструктура 72 Правителството се пробва да узакони строителството на „ Хемус “ Регулации 68 Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност Крипто 728 ЕЦБ назова биткойн „ изкуствено поддържан “ и „ на последно издихание “ Компании 9070 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6236 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Индустрии 6192 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 5612 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиБългария към този момент е изцяло интегрирана с европейския пазар на токГазът в България нараства с към 19% от четвъртъкЕнергийният министър поддържа динамичен таван на цената на природния газ
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР