Депутатите в 47-ото Народно събрание не се обединиха под обща

...
Депутатите в 47-ото Народно събрание не се обединиха под обща
Коментари Харесай

ПП, ИТН и ДБ: Подкрепяме целостта на Украйна; ГЕРБ: НС да излезе с категорична позиция

Депутатите в 47-ото Народно заседание не се сплотиха под обща декларация по отношение на признаването на независимостта на Донецка и Луганска област от страна на Русия.

От трибуната Христо Иванов от ПГ на " Демократична България " прочете декларация от името на " Продължаваме промяната ", " ИТН " и " Демократична България ":

" Остро осъждаме решението на съветския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за самостоятелни страни области в Източна Украйна. Това е жестоко нарушаване на интернационалното право и на Минските съглашения. Подкрепяме безусловно териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той през вчерашния ден произнесе, с които той слага под подозрение самото битие на Украйна като самостоятелна страна. Ще работим в границите на Европейски Съюз и НАТО за безапелационното налагане на правилата на интернационалното право и ще подкрепим плануваните наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия, в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия. Такова решение би трябвало да се вземе от министрите на външните работи на Европейски Съюз. Изразяваме дълбокото си страдание, че по виновност на Русия на практика се стигна до завършек на Минските съглашения и по този начин опциите за дипломатическо решение на рецесията понижиха фрапантно. Със угриженост продължаваме да следим протичащото се в Източна Украйна и се надяваме, че разговорът и дипломацията ще съумеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на спора. Настояваме отбраната на живота и здравето на цивилните жители на района да бъде безспорен приоритет. Изразяваме и цялостната си поддръжка за европейската вероятност на Украйна ".

Христо Иванов съобщи още, че ще внесат план за декларация от името на Народното събрание в идващите дни.



След него декларация от името на ГЕРБ-СДС прочете Даниел Митов.

Той попита какъв брой часа е трябвало да се събере храброст по тази тематика.

" Витиеватите приказки от вида на съветското признание на Донецката и Луганската републики за самостоятелни може да се смята за нарушаване на интернационалното право, каквито мнения и изказвания чух сутринта, са напълно неприемливи. Това е меко като " всеки самичък си преценява ". Българският парламент би трябвало да има ясна и безапелационна позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската страна, не трябва да ни затрудняват да вземем ясна и безапелационна позиция ", акцентира Митов.



Той уточни, че ГЕРБ-СДС също ще предложи като план за решение на Народно събрание за декларация.

" Категорично осъждаме грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и следващото посягане против териториалната целокупност на Украйна. Никакъв исторически прочит или мислени опасения за личната сигурност не могат да оправдаят военна намеса, загубата на човешки животи и унищожени ориси. Призоваваме сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО да обмислят и наложат оптимално строги наказания на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която съставлява предизвикването против интернационалната архитектура за сигурност. Българското държавно управление да взе участие интензивно в дебатите за глобите, защитавайки позицията на България като пълностоен член на НАТО и Европейски Съюз с ясни и безапелационни оценки за дейностите на Руската федерация ", съобщи Митов.

От ГЕРБ-СДС оферират българското държавно управление да обмисли помощ за Украйна и въвеждането на омекотен режим за импорт на украински артикули.

По-рано през днешния ден изказване направиха от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", като осъдиха дейностите.

" Настояваме предпочитана цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата района и насочваме апел за преустановяване на всевъзможни въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и чакаме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да влагат старания за реализиране на трайни взаимно допустими решения ", съобщи Кристиан Вигенин от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР