Депутатите удължиха днешното си пленарно заседание до приемане на второ

...
Депутатите удължиха днешното си пленарно заседание до приемане на второ
Коментари Харесай

Парламентът удължи работното си време до приемането на бюджета

Депутатите удължиха днешното си пленарно съвещание до приемане на второ гласоподаване на Законопроекта за държавния бюджет за 2022 година и гласоподаваха отпадане на днешния постоянен парламентарен надзор. Обсъждането на текстовете от бюджета продължава трети ден. Предложението за удължение на днешното съвещание направи депутатът от БСП Филип Попов. То бе подкрепено със 165 гласа " за ", двама - " срещу " и един " въздържал се ".  

Преди това в процедура по метода на водене заместник-председателят на ПГ Движение за права и свободи Хамид Хамид настоя в залата да бъде поканен финансовият министър Асен Василев. 

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска да бъде поканена и вицепремиерът Корнелия Нинова, която по думите ѝ вчера си е разрешила " поучителен звук " към ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Нинова обвинила парламентарната група, че не желае приемането на този бюджет и по тази причина го бави.  " Парламентарната група на ГЕРБ-СДС присъстваше в пленарна зала и аргументира всички свои оферти ", сподели Атанасова. Колегата ѝ Делян Добрев акцентира, че този бюджет не предвиждал нито лев отплата за тока или газа от 1 април. Гласуваме нещо, което от първия ден, от който влезе в действие, няма да прави работа, уточни Добрев. 

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че през вчерашния ден не е имало изявления всъщност, а над 100 процедури по метода на водене.

В четвъртък, след повече от 20 часа работа, Народното събрание приключи съвещанието си. Между двете съвещания депутатите имаха единствено 3 часа и 40 минути отмора. Днес депутатите би трябвало да продължат с гласуванията на второ четене на текстовете от проектобюджета за тази година, защото поради неналичието на кворум в последните часов на работа (рано сутринта на 25 февруари) народните представители единствено дебатираха предложенията, без да гласоподават. Те дебатираха по обособените пера цяла нощ. В правилника за активността на Народното събрание е заложена опция дебатите да продължат без гласоподаване. 

Вчерашното разискване на бюджета се забави заради 6-часов спор за изключителната обстановка в Украйна.  До момента депутатите съумяха да одобрят приходната и разходната част на държавния бюджет за тази година, бюджета на правосъдната власт, бюджета на Администрацията на президента и на Министерския съвет и разноските на Народното събрание.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР