Депутатите трябва възможно най-бързо да приемат предложените промени за частните

...
Депутатите трябва възможно най-бързо да приемат предложените промени за частните
Коментари Харесай

Мая Манолова: Всеки ден забавяне на депутатите носи 1 млн. лв. бонус в джоба на ЧСИ

Депутатите би трябвало допустимо най-бързо да одобряват препоръчаните промени за частните правосъдни реализатори, с цел да бъде спрян произволът по отношение на дребни длъжници. Това акцентира омбудсманът и вносител на текстовете Мая Манолова в студиото на „ Лице в лице”.

„ Срещу себе си имаме един извънредно всесилен съперник – по техни данни, има 200 000 изпълнителни каузи за предходната година, при 108 лева първична такса това прави 20 млн. Събрани са 1-1,5 милиарда вземания, при 10% тежест на дълга това са 150 млн., при 20% - 30 млн. С всеки ден от страна на депутатите, те прибавят по 1 млн. спомагателни разноски на длъжниците, съпътстващи заплащането на главния дълг”, акцентира публичният бранител.

Тя акцентира, че ЧСИ имат своето място и би трябвало да се извършват правосъдните решения, само че „ не би трябвало да сваляш от един човек 10 кожи”. Манолова даде образец с млади фамилии в Ямбол, които след връщането си от чужбина са открили, че жилищата им са продадени на безценица за задължения от по под 1000 лева

Затова и тя предлага съответни промени. На първо място би трябвало да отпадне призоваването посредством разлепяне на известия и да се размени с такова по сегашен адрес, месторабота или по родственици, с цел да е несъмнено, че човек ще знае, в случай че е даден на ЧСИ.

Освен това, Манолова упорства в хода на производството жителят да бъде известен за банковата сметка, с заплащане по която може да погаси дълга си без да се стига до спомагателните такси на правосъдния реализатор. По думите й не е обикновено и при дължими 100 лева да се запорират всички сметки на длъжника.

Тя уточни, че все още и оценките на жилищата не подлежат на обжалване, като това би трябвало да се промени.

„ Там се печели ужасно доста, става дума за доста съществени пари. Имам вътрешна информация, че някаква част от тези пари е събрана за противопоставяне, в това число и за дискредитираща акция във връзка с мен”, означи Манолова.

По думите й обаче има риск България да заплати солено, в случай че не промени законодателството си, тъй като към този момент има случай, в който жител осъжда страната си поради продадено на безценица жилище при събирането на дребен по мярка дълг (в Словения).

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е коментирал пред омбудсмана, че е подготвен да взе участие в кръгла маса по тематиката, в която да се чуе и позицията на ЧСИ.

Друг законопроект, за който Мая Манолова ще упорства да бъде признат, е против т.нар съвременно иго: „ Работодатели, при първите усложнения, не заплащат заплати, продават компанията на някой клошар и не престават на същото място под ново име. Потърпевшите, тези, които пият студена вода, са тези, които са работили за компанията от време на време 10-20 година и то при условия, които са в действителност мизерни”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР