Депутатите спориха за въвеждането на генерични лекарствени продукти в условията

...
Депутатите спориха за въвеждането на генерични лекарствени продукти в условията
Коментари Харесай

Депутатите спориха за въвеждането на генерични лекарствени продукти при извънредно положение

Депутатите спориха за въвеждането на генерични лекарствени артикули в изискванията на изключително състояние. ГЕРБ и Българска социалистическа партия са срещу мярката, предлагана от НФСБ като част от наредбите на законопроекта за изменение на Закона за изключителното състояние, който се разисква на второ четене. С текстовете се предлага, при липса на артикули в аптеката, магистър-фармацевтът да може да размени постановен лекарствен артикул с различен със същото интернационално непатентно название.

Депутатът от " Обединени патриоти " Георги Колев изясни, че в тази ситуация се управляват от концепцията човек да не се разхожда по аптеките в търсене на лекарство в изискванията на изключително състояние, а предписаното му лекарство да може да бъде следено заменяно от магистър-фармацевт. Той акцентира, че ние сме единствената страна от Европейски Съюз, в която не сме създали по този начин наречената генерична политика, и у нас липсва генеричното определяне и заменяне на лекарства. Той сподели още, че в 80 на 100 от лечебните заведения в Германия се употребяват генерични артикули.

От " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов уточни, че приказките за молекула, за дядо Иван, който се разхожда по аптеките, и за докторите, които изписват скъпата молекула, въобще не почива на никаква действителност. Той бе безапелационен, че това предложение не почива на никаква действителна основа. Колегата му доктор Лъчезар Иванов от ГЕРБ също бе безапелационен, че единствената тежка дума има лекарят, и аптекарят е длъжен да извърши рецептата на лекаря.

Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че ще бъде огромна неточност, в случай че в интервал на изключително състояние бъде направено това. Тя регистрира, че лекарите носят отговорност за предписаното лекуване и няма по какъв начин магистър-фармацевтът да носи отговорност за настъпването на каквито и да било отрицателни последствия от лекуването. Отпускането на медикаментите е еднократен акт, само че контролът върху лекуването на пациента е единствено на лекаря. ПГ на ГЕРБ няма да поддържа предлагането, водейки се от мнението на професионалните организации - Българския лекарски съюз, Съюза на фармацевтите, уточни тя.

Веселин Марешки от " Воля " укори ГЕРБ и Българска социалистическа партия в лобизъм и съобщи, че предлагането на НФСБ е вярно решение в интерес на българския народ. Той бе безапелационен, че става дума за идентични артикули, доста от които създадени от извънредно реномирани производители. Марешки настоя още повече това да бъде непрекъсната мярка, а освен в интервал на изключително състояние.

Вносителят Георги Колев заключи, че смисълът на генеричната политика е поевтиняване на медикаментите в интерес на пациента, по този начин както е в Германия. Колегата му Борис Ячев напомни, че спор към този момент е извършен на равнище политическо управление от страна на ръководещата коалиция - ГЕРБ- " Обединени патриоти ", и също така е част от Националната здравна тактика. Генеричното заменяне не е замяна на волята на лекаря, а осъществяване на неговата воля при допустимо най-ниска цена, уточни Ячев и акцентира, че адекватността на генеричната подмяна не подменя отговорността на лекаря.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР