Депутатите ще започнат първото за седмицата пленарно заседание с дебати

...
Депутатите ще започнат първото за седмицата пленарно заседание с дебати
Коментари Харесай

Нов Закон за храните защитава правата на потребителите

Депутатите ще стартират първото за седмицата пленарно съвещание с диспути по второ четене на напълно новия Закон за храните.
Вносител на законопроекта е Министерския съвет, а той бе утвърден при първо гласоподаване в зала в края на 2017 година. С новите текстове се уточняват условията за сигурност на храните към бизнес операторите от хранителния бранш и към обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция. Компетентните органи на национално равнище остават Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.
Предвидено е основаването на обществен народен указател на всички обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Същият указател ще има и за бутилираните минерални и изворни води.
Информацията на храните на етикета ще бъде наложително на български език и няма да се позволява в допълнение облепване на етикетиран артикул с информация, друга от първичната.
Със закона се вкарва експлицитна възбрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, неразрешени за приложимост от деца. Забранява се още рекламирането на храни и питиета, съдържащи съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.
За първи път се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис, както и такива от неживотински генезис като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения.
Предвидено е и основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш " Храни ". Депутатите ще обсъдят и повишение на размера на глобите, налагани за нарушавания на закона. Предлага се да има санкция от 6000 лв. при недопускане на инспектори за инспекция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР