Депутатите ще обсъждат промяна на договора между България и САЩ

...
Депутатите ще обсъждат промяна на договора между България и САЩ
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат промяна в договора за Ф-16

Депутатите ще разискват смяна на контракта сред България и Съединени американски щати за доставка на изтребителите Ф-16. Изменението е обвързвано със системите за поддръжка и е по предложение на Министерския съвет.

Промените в контракта включват актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав. Ще бъдат поправени стойностите на разнообразни линии по контракта и пренасочване на средствата сред тях. Ще има и смяна на някои от главните снабдители на отбранителни материали и услуги заради софтуерни или пазарни промени. Измененията по контракта не трансформират общите условия или пък цената и не се изискват спомагателни вноски към към този момент предплатено заплатената сума за изтребителите.

Финансовата и военната комисия поддържаха измененията, макар отправените към цивилното управление остри бележки. От Българска социалистическа партия бяха недоволни, че се дава „ празен чек “ за подписания през 2019-та година: „ позорен контракт ". Което може да докара до ценови капан. От „ Политическа партия “ желаеха договорът да се извършва, само че при отбрана на българските ползи. А министърът на защитата Драгомир Заков увери, че измененията са в български интерес, само че „ без одобрение на тези ремонти, осъществяването на плана не може да продължи “.

Промените засягат конфигурацията на самолетите, оборудването, броя на обучавания спомагателен персонален състав, заплащания за аварийни елементи и поправки. България заплати през 2019-та година към два милиарда и 200 милиона лв. за 8 машини. Първите от които ще би трябвало да бъдат в България със забавяне - през 2025-та. Министерството на защитата към този момент е получило оферта за още осем машини. Отбранителният министър Драгомир Заков се надява към 2028 година България да има 16 изтребителя Ф-16.

Депутатите се чака да гласоподават и измененията в Кодекса на труда които в края на предходната седмица не съумяха поради липса на кворум. Две от поправките са на Възраждане и плануват служащи или чиновници в частни компании, определени за депутати, да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а по-късно да могат да се върнат на работа. Партията на Костадин Костадинов упорства и за опцията да има спомагателен заплатен отпуск на родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст.

Предложената от кабинета корекция планува татко или осиновител да може да употребява заплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Най-оспорваното предложение за смяна в Трудовия кодекс е това на ГЕРБ и той е 24 май да стане народен празник.

В седмичната стратегия на Народното събрание още веднъж е записано и проекторешението за избор на ръководител на Народното събрание както и правила за избор на ръководител на антикорупционната комисия
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР