Депутатите ще обсъждат на първо четене част от мерките, заложени

...
Депутатите ще обсъждат на първо четене част от мерките, заложени
Коментари Харесай

В НС обсъждат новия Закон за социалните услуги

Депутатите ще разискват на първо четене част от ограниченията, заложени в новия Закон за обществените услуги.

Предвижда се заместваща грижа за възрастните хора в неспособност за самообслужване, както и асистентска услуга за деца и пълнолетни с увреждания, които не употребяват персонална помощ.

Законът задължава общините да провеждат даването за асистентска поддръжка в домашни условия. Услугата ще е безвъзмездна за хора без приходи, а останалите ще заплащат друго от 10 до 50% от таксата по самостоятелна преценка на всеки случай.

Изборът каква услуга ще се употребява и с какъв период е напълно на потребителя.

Сред предлаганите услуги е поддръжката за образуване на наставнически умения. Акцент е координацията с лечебните заведения, защото решението за занемаряване на дете с увреждане най-често се взема директно след раждане.

Заложено е и основаване на национална карта на обществените услуги, разпоредба за обмисляне и нова изпълнителна Агенция за качеството на обществените услуги към министъра на труда.

Петима министри ще вземат участие в парламентарния надзор. Първа ще дава отговор вицепремиерът Екатерина Захариева за ограниченията, които би трябвало да бъдат взети за българите, пребиваващи непрекъснато във Англия. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР