Депутатите ще направят преглед на целия застрахователен сектор в страната

...
Депутатите ще направят преглед на целия застрахователен сектор в страната
Коментари Харесай

Парламентът на Кипър започва разследване на случая Олимпик

Депутатите ще създадат обзор на целия осигурителен бранш в страната

И Народното събрание на Кипър се захваща с следствие на случая " Олимпик ”. Заради банкрута на компанията депутатите ще създадат обзор на целия осигурителен бранш в страната, съобщи БНР.

Последствията от срутва на " Олимпик ” и резултатът от него върху кипърските клиенти на застрахователната компания бяха разисквани на съвещание на комисия в кипърския парламент. Основният въпрос, който бе подложен, е дали активите, средствата, акционерите и платежоспособността на сдружението са били в точния момент одитирани. Според показаното мнение от Застрахователния контрол всички нужни стъпки, планувани от закона, са били подхванати и в последна сметка е трябвало да бъде лишен лицензът на компанията, с цел да не се усилват вредите.

Заради случилото се с " Олимпик ” депутатите желаят да създадат обзор на целия локален осигурителен пазар. Секторът е доста значим, защото следените от Застрахователния контрол към 30 сдружения, основани в Кипър, имат оборот от към 930 млн. евро, което е 3-4% от Брутният вътрешен продукт на страната, а активите им са на стойност от близо 4 милиарда евро.

Имайки поради по какъв начин " Олимпик ” остави 200 000 свои клиенти в България без застраховки, кипърските депутати обсъждаха също по този начин по какъв начин възможни банкрути на застрахователни компании на острова ще обиден притежателите на полици. Тези проблеми ще бъдат сложени на последващи съвещания с присъединяване на представители на Застрахователния контрол, финансовия омбудсман, Службата за отбрана на потребителите. Целта е да се изследва дали застрахованите получават съответна информация във връзка с техните контракти, по какъв начин действат сдруженията, когато би трябвало да заплащат компенсации, дали има бистрота и ясни правила във връзка с тези заплащания.

Съдебното дело по желае за оповестяване в разпродажба на " Олимпик ” стартира през вчерашния ден в Никозия, идващото правосъдно съвещание е на 17 октомври.
Още по тематиката 12 Септември 2018 | Отложиха делото за банкрута на " Олимпик "
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР