Депутатите сформираха по-голямата част от постоянните парламентарни комисии в четвъртък.

...
Депутатите сформираха по-голямата част от постоянните парламентарни комисии в четвъртък.
Коментари Харесай

Делян Добрев поема енергийната комисия, ДБ - по конституционните въпроси, Възраждане - на българите в чужбина

Депутатите образуваха по-голямата част от непрекъснатите парламентарни комисии в четвъртък. Така комисиите ще могат да стартират работа по разглеждането и гласуването на законопроекти.

Това стана след тридневни опити и разногласия в Народното събрание, като към момента има комисии, които следва да бъдат образувани.

Председателските места в комисиите са разпределени съразмерно по отношение на размера на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, " Продължаваме промяната " - 5, Движение за права и свободи - 4, " Възраждане " - 3, Българска социалистическа партия - 3, " Демократична България " - 2 и " Български напредък " - 1.

Комисиите по земеделие и спорт останаха без ръководители, като следва те да бъдат гласувани в петък.
Кои са ръководителите
ГЕРБ-СДС поема управленията на комисиите по правните въпроси, външна политика, защита, обучение, надзор над службите за сигурност, енергетика и директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество.

Делян Добрев е определен за ръководител на енергийната комисия, Екатерина Захариева - на външната политика, а правната комисия ще оглави юристът Радомир Чолаков , като гласуването ще се случи след излизане на решението за делене на комисията на две в Държавен вестник.

Христо Гаджев оглавява Комисията по защитата. Бившият учебен министър в кабинета " Борисов " Красимир Вълчев става ръководител на просветителната комисия, а Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношение с гражданското общество ще управлява Анна Александрова .

Комисията за надзор над службите за сигурност се управлява на ротационен принцип, като първи ръководител ще бъде Даниел Митов от ГЕРБ, а по-късно някогашният вътрешен министър Бойко Рашков от " Продължаваме промяната ", Ахмед Ахмедов от Движение за права и свободи, Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия и Атанас Атанасов от " Демократична България ".

" Продължаваме Промяната " поема комисиите по въпросите на Европейския съюз, опазване на здравето, електронно ръководство и земеделие.

За ръководител на Комисията по въпросите на Европейския съюз е определена Деница Симеонова, за здравната комисия - Антон Тонев и за електронното ръководство - Калина Константинова.

Движение за права и свободи поема управлението на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, както и на Комисията по околната среда и водите.

Първата ще бъде управлявана от Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи, а втората - от Станислав Анастасов.

В сряда стана ясно, че Движението поема и финансовата комисия. Неин ръководител ще бъде някогашният финансов министър от кабинета „ Орешарски “ Петър Чобанов .

" Възраждане " оглавява комисиите по районна политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Депутатът от партията Коста Стоянов ще управлява Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

" Българска социалистическа партия за България " ще управлява комисиите по труда, обществената и демографската политика, транспортната комисия, както и тази по културата и медиите надлежно с ръководители Георги Гьоков ,​ Георги Свиленски и Иван Ченчев.

" Демократична България " получава комисиите по конституционни и стопански въпроси. Председател на икономическата комисия ще бъде Мартин Димитров, а отпред на конституционната се чака да бъде Атанас Славов.

Стефан Янев от " Български напредък " оглавява комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията.

Избирането на ръководител на спортната комисия провокира спор сред " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, които желаеха да я оглавят. В началото на съвещанието ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров сподели, че първичната спогодба е била неговата партия да поеме комисията, само че късно вечерта били известени, че комисията е дадена на Движение за права и свободи.

И двете партии имаха предложика свои кандидатури за ръководители - надлежно Радостин Василев от Политическа партия и Халил Летифов от Движение за права и свободи, само че нито един от претендентите не получи болшинство гласове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР