Депутатите се засилиха отново да приемат спорните текстове в Закона

...
Депутатите се засилиха отново да приемат спорните текстове в Закона
Коментари Харесай

Депутатите прегласуваха високите глоби за хавлии и палатки на дюните

Депутатите се ускориха още веднъж да одобряват противоречивите текстове в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които санкционират сурово плажуващите жители, а неглижират бетона по пясъка. Вчера районната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев и прегласува оспорените два параграфа от закона. Само от Българска социалистическа партия бяха срещу, уважавайки претекстовете на президента. 

Промените, приети в средата на юни, на процедура не разрешават така наречен диво къмпингуване, хавлии, чадъри и палатки върху дюните, предвиждайки солени санкции за дръзналите да плажуват на предпазените места. В същото време депутатите подценяват продължаващото съсипване на плажове с багери, желязо и бетон.

Според президента режимът за „ диво къмпингуване “, въведен с последните промени в закона, става мощно рестриктивен, без  страната да е осигурила задоволително места за разполагане на каравани, кемпери и палатки. 

Новите текстове отприщиха голямо неодобрение от страна на жителите. Организацията " Бетономорие " и десетки други, които поддържаха идеята им, проведоха редица митинги.  В началото на седмицата и обмудсманът Мая Манолова поддържа недоволството на " зелените " жители. Манолова разгласи, че в случай че не последва президентско несъгласие върху противоречивите законови промени, тя има подготвеност да сезира Конституционния съд. Вчера Манолова още веднъж разяснява обстановката и съобщи, че е съгласна с претекстовете на президента. " Изключително незаслужено е за безобразията по Черноморското крайбрежие да бъдат нарочени едни общности, които са се борили против бетонирането на плажовете ", съобщи тя пред БНТ и още веднъж удостовери, че е подготвена с конституционна тъжба, при положение на отменяне на ветото. 

Според ръководителят на комисията и вносител на промените Искрен Веселинов от  „ Обединени патриоти “ с измененията в закона „ дивото къмпингуване “ се трансформира в „ свободно къмпингуване “, което да се реализира в уредени зони. По думите му няма да има наказания, до момента в който тези зони не се уредят, а най-вероятно това ще стане още през идващия туристически сезон.

ОТПОР

Представители на обединена група " Бетономорие " също разясниха пренебрегването на ветото. За следващ път станахме очевидци на това, че от районната комисия безспирно се лее агитация, а не се вземат решение проблеми. Искат да се доверим на държава, където има противоречие в кадастъра и 5-годишно забавяне на две министерства да внесат промени на кадастралните карти. Искат да се доверим на четири ведомства и държавни чиновници, които ще вършат разпоредба, без да са виждали кемпер и каравана “, съобщи Мирослава Петрова, представена от БГНЕС. Тя разгласи, че митингите им ще продължат. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР