Депутатите се заеха с отмяната на машинното гласуване. За разлика

...
Депутатите се заеха с отмяната на машинното гласуване. За разлика
Коментари Харесай

Депутатите се заеха да отменят машинното гласуване

Депутатите се заеха с анулацията на машинното гласоподаване .

За разлика от предходната седмица през днешния ден на изключителното съвещание депутатите събраха кворум.

Съгласно данните от разбора на Централната изборна комисия за изборите за членове на Европейския парламент от България, създадени на 26 май 2019 година, машинното гласоподаване е безпричинно скъпо, като цената за един глас с него е 59 лв., а с хартиена бюлетина е 0.77 лв. за глас . Отбеляза се, че цената ще бъде доста по-висока при избори за общински съветници и кметове, за които се планува да се гласоподава машинно в 6000 секции, защото се изисква характерна конфигурация на обособените машини за всеки тип избор, като в обособени изборни региони би трябвало да се настроят за три, а на някои места и за 4 типа избори.

В мнението на ЦИК са акцентира, че за тези избори следва печатане на 265 типа бюлетини за общински съветници; 265 типа бюлетини за кметове на общини; 35 типа бюлетини за кметове на региони и 3187 типа бюлетини за кметове на кметства .
 Движение за права и свободи освен желае машинно гласоподаване - предлага и машинно броене
Движение за права и свободи освен желае машинно гласоподаване - предлага и машинно броене

Това ще минимизира грешките и отстрани субективния фактор

Предложените промени целят преди цялостното въвеждане на машинно гласоподаване да се организира необятно разискване и да може да се подсигурява в оптималната степен сигурността му , точното отчитане на подадените гласове и в най-висока степен да се защитят правата на гласоподавателите, като се изработят съответните механизми, които да отразят многочислените рекомендации на Венецианската комисия, Службата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за демократични институции и човешки права, Централната изборна комисия и експертите в региона.

Според ръководещите в множеството държави-членки на Европейския съюз не се създава машинно гласоподаване , в други страни е провеждан опит, само че са регистрирани проблеми и то е оповестено за несполучливо или резултатите от изборите, където е извършено, са оповестени за недействителни и то е прекратено. В трети страни се създава единствено в обособени изборни секции, които са мобилни и в които гласоподават гласоподаватели, намиращи се в лечебни заведения, възрастни хора и лица в неравностойно състояние.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР