Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е

...
Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е
Коментари Харесай

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е във ВЕИ-бизнеса. Темата бе повдигната по време на дебата за изменение на решението от през вчерашния ден за налагане на мораториум върху цените на тока, водата и парното.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев предложи редакция на точката, която се разисква през днешния ден - мораториумът да важи от през днешния ден до 31 март, а точно " като се изключи определянето на планирана пазарна цена на ел. сила за задачите на формиране на наградите, създадена от централи с обща инсталационна мощ 500 и над 500 киловат/часа. Той изясни претекстовете: Мораториумът ще отсрочи ценовото решение за тока, само че ВЕИ ще бъдат субсидирани с преференциални цени и ще бъдат свръхсубсидирани. Ако мораториумът е без това допълнение - те ще продължат да получават наградите. По думите му, в случай че Народното събрание не поддържа концепцията, ще разреши да се източи Фондът за енергийна сигурност, а калкулациите демонстрират, че за три месеца 200 млн. лева ще отидат във ВЕИ.
 ГЕРБ не са срещу смяна на мораториума, само че първо желаят да четат
ГЕРБ не са срещу смяна на мораториума, само че първо желаят да четат

Атанасова желае да се направи забележка към Лена Бориславова

Депутатът Цончо Ганев от " Възраждане " разгласи, че 160 депутати в залата имат бизнес във ВЕИ бранша и дефинира, че цените са рекордни и българският бизнес е подложен на геноцид, по тази причина износът на АЕЦ би трябвало да се пренасочи в българския пазар.

Тома Биков от ГЕРБ излезе и заявява, че няма спор на ползи в енергийния бизнес и предложи, всеки, който се изрича, да го направи. Подобно бе предлагането и на Манол Генов от Българска социалистическа партия - който няма присъединяване във ВЕИ, да стане прав. Всички депутати от ГЕРБ станаха на крайници и започнаха да ръкопляскат.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи попита от трибуната: Не знам за какво от Българска социалистическа партия не станаха. Отново означи, че единствено Движение за права и свободи не са дали своят вот за този мораториум. Създадохте през вчерашния ден енергийна рецесия, до през вчерашния ден тя е била ценова, а в този момент към този момент е енергийна. Трябва да питате на борсата да видите какъв брой търговци са се отказали да търгуват, най-малко за 6 месеца разклатихте капиталовия интерес в България през вчерашния ден с думата мораториум, която не знам по какъв начин се пояснява в харвардските университети. Но мораториумът значи, че няма излаз от тази обстановка, а то има най-малко 17 изхода, а в този момент " вдигнали сме белия флаг ".
 С мораториума изпращаме послания на бананова република, засегнат Рамадан Аталай Обновена
С мораториума изпращаме послания на бананова република, засегнат Рамадан Аталай

Правели се опити за източване на Фонда за енергийна успеваемост

Вчера създадохте рецесия и през днешния ден продължавате, обърна се Аталай към депутатите в пленарна зала. Аталай сподели още, че би трябвало хората на село, които се отопляват с палети, да не заплащат отговорностите на Топлофикация-София, което също се постанова поради мораториума.

Тоъ също бе безапелационен, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и другите с този метод източват Фонда за енергийна успеваемост с 200 млн.лв., които ще се платят на компаниите, благосъстоятелност на тези, които не станаха в залата ва крайници, и на тези, които са още в задкулисието. И на огромните фотоволтаични и ветро централи, уточни Аталай. Той не пожела да каже имена на притежатели, само че уточни: " ГЕРБ знаят ".

" Ако желаете да им дадете 250 млн. лева за три месеца - няма да е от незнаене, ще ги включите на компаниите на американските централи, Прокопиев и другите. За това се борите ", безапелационен бе той.
 Извънредна комисия промени мораториума върху цените на тока
Извънредна комисия промени мораториума върху цените на тока

Движение за права и свободи: Не може Народното събрание да потегля да прави неточност върху неточност

Движение за права и свободи предложи - да отпадне въобще мораториума и ръководителите на всички ПГ да имат съвещание за решение.

Емил Георгиев, народен представител от Българска социалистическа партия уточни, че се изрича не като енергетик и бе безапелационен, че предлагането на ГЕРБ е било динена кора и всички би трябвало да са деликатни, когато се получават дарове от данайците * . Партията е съгласна с допълнението на мораториума, уточни още той.

*История по Вергилий за предизвестието на жреца Лаокоон, който предизвестява троянците да не одобряват дарове от гърците (данайци) - дървения кон, оставен пред стените на Троя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР