Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласуваха в

...
Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласуваха в
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласоподаваха в негова поддръжка. Това е второто несъгласие на Румен Радев, което мина сполучливо по-късно, наложено върху проби от Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Едва 14 души, главно от Вътрешна македонска революционна организация застанаха още веднъж зад признатия предишния петък закон. „ За “ гласоподаваха 118 народни представители, други 56 се въздържаха. При гласуването на ветото ръководещите се разделиха.

От ГЕРБ 35 депутати поддържаха ветото, двама желаеха текстовете да се одобряват макар волята на президента, а 53 - се въздържаха.

Мнозинството от депутатите от „ Обединени патриоти “ - 12 - желаеха текстовете да бъдат признати още веднъж макар ветото. Трима патриоти го поддържаха.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи единомислещо поддържаха ветото на президента. Депутатите от „ Воля “ не бяха в пленарната зала.

Законът за изключителното състояние беше признат по отношение на рецесията с ковид. Депутатите първо одобриха страната да разгласи изключително състояние, след което пристъпиха към разписването на съответен законопроект, в които има набелязани ограничения по какъв начин се работи в такава обстановка. Бяха написани някои противоречиви точки, като предлагането за таван на цените. Държавният глава наложи несъгласие и върху наредбата, която планува наказване за предаване на погрешна информация за разпространението на заразна болест.

От закона отпадна текстът за „ замразените” цени на стоките и написаните санкции за разпространяване на погрешна информация, касаеща болестта.

„ Тази рецесия, с изключение на всичко друго, като с прожектор осветява недъзите на доста от нереформираните ни системи, както и на ръководството като цяло. За страдание, става известно, че скъпо ще платим тези три спокойни години, които ръководещите пропиляха, вместо да стабилизират българската страна “, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков. Той напомни хаоса, демонстриран в правна комисия предходната седмица и експресните периоди, които са били наложени за доста значими решения, както и „ безусловно недъгавия “ на първо четене закон, който се е нуждаел от цялостно пренаписване – по думите му тези дейности са довели и до президентското несъгласие.

„ По отношение на Наказателния кодекс и през днешния ден, на правна комисия, представители на ръководещите демонстрираха още една патологична линия на ръководството – невъзможността да кажете „ сгрешихме “, „ не ви чухме “. Чувството ви за безпогрешност докара до един текст, който, в случай че не беше Народното събрание, щеше да сътвори доста повече проблеми, в сравнение с щеше да реши. Виновни постоянно са другите. Вие в никакъв случай не сте поели отговорността за една неточност. А се случва да се бърка и няма потребност да продължавате да заравяте главата си в пясъка. Този текст би трябвало да бъде отритнат “, разяснява депутатът от левицата.

Относно текста за спекулата, Зарков означи, че той е импортиран от Българска социалистическа партия, които са разпознали този проблем като главно предизвикателство в рецесията. “Считаме, че щом има въпросителни, те би трябвало да бъдат изчистени. Вярваме обаче, че не можем да позволим подобен вид корист с изключителното състояние. Ще продължим да работим по тази тематика и след днешното несъгласие и ще предложим други текстове “, посочи Зарков. Народният представител обърна внимание обаче, че държавното управление също носи отговорност по тази линия и те би трябвало да наблюдават за злоупотреби по всевъзможен начин на изпълнителната власт.

„ В нито един миг не стана ясно какво желаете. Когато говорите за единение и консенсус, би трябвало да знаем каква е вашата позиция – до момента такава няма “, уточни Зарков.

По-рано избухна препирня сред депутата от ГЕРБ Спас Гърневси и Александър Симов от Българска социалистическа партия. „ В Народното събрание сме очевидци на всичко това, което професор Алтънков разказа в своята книга "История на Българска комунистическа партия ". Тя е 1000 страница, само че оттова се вдят 4 съществени изводи”, съобщи Гърневски. Той още веднъж зачекна тематиката за комунизма и това провокира недоволството на левицата. „ Винаги в тежки времена за България, Българска социалистическа партия се е държала национално безотговорно”, разгласи Гърневски.

Изказването му, в което той употребява и исторически обстоятелства, провокира вълнения в залата и започнаха подсвирквания. Около трибуната се събраха депутати от левицата и квестори. "Моля, залата да се успокои ", прикани ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя насочи предизвестие за изпъждане от залата на депутати от Българска социалистическа партия.

Наказание отнесе и депутатът Спас Гърневски. "Мога и да се самонакажа, само че на първо време желая да накажете ръководителя на Българска социалистическа партия, която от тази естрада назова това болшинство – убийци”, продължи с нападките Гърневски. Думите му провокираха депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов да изрецитира стихотворение от трубината, писано от самия Гърневски за прослава на Българска комунистическа партия.

„ Винаги е време да се приказва за народна власт, постоянно е време за независимост на словото, това е постижение на последните 30 години”, посочи Александър Симов. И уточни: "Едно само изречение, произнесено в почивните дни, което гласеше „ Сега не е времето да приказваме за демокрация”, доста повече ужаси хората, в сравнение с която и да е подправена вест, в който и да е уебсайт за подправени вести. "

Законът за ограниченията и дейностите при изключително състояние планува служащите да имат право на обезщетение от 50 на 100 от брутното си заплащане при прекратяване работата в изискванията на изключително състояние. Според наредбите работодателите ще могат да дават единствено заплатен годишен отпуск на служащите или чиновниците си, без тяхно единодушие. Без да се изисква единодушие от чиновниците работодателите и органите по назначение ще могат да дават до една втора от платения годишен отпуск на своите подчинени.

Депутатите взеха решение да се покрива 60% от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година на лицата, чиито приходи са наранени от изключителното състояние.

Въвежда се опция работодателите и органите по назначение според от характера на работата да разпореждат надомна работа или работа от разстояние на служащите и чиновниците си без тяхно единодушие, с изключение на когато това е невероятно.

Срокът на годност на персоналните карти, който изтича в интервала от 13 март до 31 октомври 2020 година, се удължава с шест месеца, реши Народното събрание. Според признатите текстове за времето на снадки период персоналната карта е годен идентификационен документ за идентичност единствено на територията на България.

До анулация на изключителното състояние няма да се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия, като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости, одобриха народните представители.

Парламентът реши аптеките да могат да отпускат медикаменти единствено с рецептурна брошура без рецепта според данните за отпуснати лекарствени артикули в нея от предишни месеци и по ред избран от здравната каса. Действието на признатата мярка ще продължи до два месеца след анулацията на изключителното състояние, планува законът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР