Депутатите се очаква да гласуват окончателно промените в Закона за

...
Депутатите се очаква да гласуват окончателно промените в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно правилата за изборите в пандемия


Депутатите се чака да гласоподават дефинитивно промени те в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с които се урежда организацията на изборния развой по време на пандемия та от ковид, съобщи БНР.

С окончателните промени в закона се планува карантинираните жители да гласоподават посредством преносими изборни кутии, които обаче изпратят заявление, че желаят да гласоподават не по-късно от три дни преди датата на избори те.

Министърът на опазването на здравето и здравният основен контрольор вкарват противоепидемични ограничения, свързани с изборния развой. Въз основа на тях ЦИК ще провежда провеждането на избори те.

Министерски съвет ще има задължението да обезпечи изборният развой с всички нужни средства за отбрана, като разноските за тях ще се включат в проект сметката за избори те. Депутатите от правната комисия гласоподаваха и смяната в инспекция в съответната здравна ревизия, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласоподават с преносима кутия.

На ЦИК се разпорежда не по-късно от 50 дни преди изборният ден да одобри правила за организация и реда на избори те. Избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документ за идентичност, без значение от приключването на валидността им. Това предписание ще важи, както за гласоподаване то в страната, по този начин и за тези в чужбина.

Депутатите ще гласоподават и промени в Закона за лечебните заведения. Чрез тях се оферират и промени в закона за обществените предприятия. Така ще може да отпадне възбраната за лица, работещи по трудов контракт или по служебно правно отношение, с изключение на като преподаватели във висше учебно заведение, да бъдат шефове и изпълнителни членове на препоръките на шефовете, ще бъде дадена опция на лекарите и на лекарите по дентална медицина, които са шефове или шефове на лечебни заведения обществени предприятия по смисъла на закона за обществените предприятия, да упражняват специалността си и ще бъде обезпечен достъпът до здравна помощ на българските жители в дребните обитаеми места, както и в мъчно наличните и отдалечени региони, където неналичието на задоволително медицински експерти е сериозен проблем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР