Депутатите са поставили своеобразен рекорд по отсъствия само за 7

...
Депутатите са поставили своеобразен рекорд по отсъствия само за 7
Коментари Харесай

Депутатите от 44-ия парламент поставиха рекорд по отсъствия

Депутатите са сложили самобитен връх по отсъствия единствено за 7 месеца. Данните, които са оповестени на уеб страницата на Народното събрание, демонстрират, че от януари до края на юли, преди да излязат в едномесечната си лятна почивка, народните представители са натрупали 3640 отсъствия без основателна причина.

Над 2800 от тях са от пленарната зала, а останалите – над 800, от съвещания на парламентарните комисии. Причината за огромния брой отсъствия е протестът на Българска социалистическа партия, който продължи три месеца и половина. Социалистите се върнаха в Народното събрание след евроизборите.

Това е съпоставимо само с интервала на протест на ГЕРБ в 42-ото Народно заседание. Депутатите от партията на Бойко Борисов показаха по този метод несъгласието си с водената от кабинета "Орешарски " политика.

Общият брой отсъствия в 42-ия парламент е близо 4 хиляди, като от тях - 1358 са на депутатите от ГЕРБ по време на протеста. Заради неизвинените отсъствия депутатите получават и санкции, като те са свързани най-много с понижаване на възнагражденията им. Само за първата сесия избраниците на Бойко Борисов напуснаха 14 от общо 29 съвещания. Поради това им се насъбраха многото неизвинени отсъствия и тогава в ГЕРБ останаха със заплати от към 700 лева Това провокира протест в групата. Наложи се централата да даде пари на депутатите си от партийната дотация.

По време на протеста в този парламент депутатите на Корнелия Нинова получаваха единствено една трета от парите си - или жестоко по 1500 лв. при сумарна заплата от 5 хиляди лв..

Според правилника на Народното събрание при 3 следващи отсъствия или общо 5 за месеца се удържа 2/3 от възнаграждението.

Това не е първо всеобщо неявяване на левите от пленарната зала в този мандат. Преди година - при старта на есенната сесия през септември 2018 година, Нинова разгласи, че праща депутатите си измежду народа, с цел да коментират партийната “Визия за България”. За да нямат доста неизвинени обаче, бе въведен график на отсъствията.

“Атака” също е напускала демонстративно пленарната зала за по-дълъг период от време. През 2009 година, в последните два месеца на 40-ото Народно заседание Волен Сидеров изкара депутатите си да обикалят районите. За целия мандат пък самият Сидеров тогава бе санкциониран с 26 584 лв. за 361 неизвинени, които го бяха класирали втори по отсъствия след почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган - тогава към момента партиен водач и депутат.

796 720 лева бяха удържани от депутатските заплати за неизвинени отсъствия за съвсем четирите години мандат на 41-ото Народно заседание, когато управляваше първото държавно управление на Бойко Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР