Депутатите решиха деца да не могат да участват в реклами

...
Депутатите решиха деца да не могат да участват в реклами
Коментари Харесай

Без деца в рекламите на нездравословни или ГМО храни

Депутатите взеха решение деца да не могат да вземат участие в реклами на ГМО артикули и храни и питиета, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол (натрий) и захар, които не отговарят на условията за здравословно хранене. Това е записано в Закона за храните, който през днешния ден се разисква на второ четене в пленарната зала. 

Законопроектът, импортиран от Министерски съвет, цели да подсигурява отбраната на здравето и ползите на потребителите, както и да обезпечи използването на правото на Европейския съюз и на националните ограничения в региона на храните за понижаване на сивия бранш при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Новите текстове вкарват и прецизни процедури за регистрация на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Идеята е да се облекчат регулаторните режими, както и да се понижи административната тежест върху жителите и бизнеса, пишат вносителите в претекстовете си. 

Предвидено е основаването на обществен народен указател на всички обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, който Българската организация по сигурност на храните ще поддържа на интернет страницата си. Същият указател ще има и за бутилираните минерални и изворни води. 

Информацията на храните на етикета ще бъде наложително на български език и няма да се позволява в допълнение облепване на етикетиран артикул с информация, друга от първичната.

За първи път се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис, както и такива от неживотински генезис като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР