Депутатите решиха да осъвременят военните запаси, старите ще се продават

...
Депутатите решиха да осъвременят военните запаси, старите ще се продават
Коментари Харесай

Депутатите решиха да осъвременят военните запаси, старите ще се продават на Украйна


Депутатите взеха решение да осъвременят военните ресурси, старите ще се продават на Украйна. Президентът Радев се оказа отговорен за неналичието на рационализация в армията. Докато депутатите се караха кой пази непознати ползи, ненадейно огънят се насочи към „ Дондуков “ 2.
„ Не е осъвременена армията,
тъй като управляваше служебното държавно управление на Радев. Вие там сте в синхрон – от Радев бяха саботирани всички благоприятни условия да бъде стартиран процеса по рационализация “, съобщи Ивайло Мирчев от Демократична България по време на дебата за осъвременяването на военните ни ресурси.
Като образец той посочи това,
че Украйна желала да вземе нашите МИГ-29. „ 3 пъти. Иска ли ги в този момент? Защо не ги желаят – имат Ф-16. Изпуснахме, когато можехме да дадем остарели МИГ-29, ние казахме: „ ще ги държим “. Украйна не ги желае, тъй като водачите им към този момент се образоват на Ф-16. Заради спирчката на президента нямаме нито една стъпка в тази посока “, съобщи Мирчев.
След 2 часа сравнителни вяли диспути,
като Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ зададоха доста въпроси за периоди и благоприятни условия за запълване на освободените количества, болшинството въпреки всичко реши да задвижи актуализацията на наличностите. 163 гласа „ за “ получи незабавно вкараната в дневния ред точка. Само 54 депутати бяха „ срещу “ – Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.
Преди това от основаването на подправени вести
се оплакаха от ГЕРБ. Това решение не изпразва складовете на армията, настоя Христо Гаджев от ГЕРБ. Имало едно споменаване на Украйна, само че то било обвързвано с решение от 9 декември. Щели да бъдат сменени единствено муниции, чийто период изтича до 3 година През март т.г. служебният кабинет дал на ВМЗ муниции за 450 млн.
„ Ако са оповестени за непотребни се продават
по съответния ред, а в случай че са с изминал период страната заплаща, с цел да се утилизират “, акцентира той. Десетки милиони отивали за заличаване на муниции. Освен това решението не било незабавно – работело се по него от половин година, счита депутатът. Парите от продажбата на старите оръжия щели да се употребяват за пазаруване на нови. „ Искаме да забележим дали може да се усъвършенства методът, по който се съхраняват и армията да получи по-бързо боеприпасите си “, добави Гаджев.
„ Само желаеме министерството на защитата
и министерството на стопанската система, надлежно ДКК и ВМЗ, да видят дали могат да ускорят този развой. Ако сте чели всички документи от разнообразни Министерски съвет, подмяната на муниции ще коства стотици милиони, това е метод да ги спестим на българските данъкоплатци “, съобщи Гаджев.
Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък изиска отговор
„ да или не “ дали решението има нещо общо с идването на украинския президент Володимир Зеленски. „ Днес ще гледаме лицемерието ви към украинския народ. Ще продавате скъпо на тези хора “, съобщи той. Гаджев пък му върна с въпрос дали постоянното държавно управление, в което Българска социалистическа партия участваше през 2022 година не е сключвало контракти, с които „ да се продава скъпо на тези хора “, само че през прекупвачи.
Според Ивайло Мирчев от Демократична България Българска социалистическа партия е избрала
визитата на Зеленски да разгласи, че сме изпращали оръжия на Украйна. И до момента в който Нинова е била министър на стопанската система цялото това оръжие е отивало за Украйна. „ Опитвате да вършиме подстрекателство, че се изпразват военни хранилища, не е правилно. Има снаряди от 70-те години. Голяма част от тях от дълго време са по този начин “, настоя той.
Имало контракт сред МО и ВМЗ,
който се извършва. Искаме единствено да дадем повече еластичност на министъра, а къде ще отидат снарядите, ще реши ВМЗ, сподели Мирчев. Вие сте или лобисти на компаниите за утилизация, или пазят съветския, а не българския интерес или не сте български жители, нападна той.
Или сте лицемери, или не знаете защо
става въпрос, отвърна му Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. И попита по какъв начин ще дадем на Украйна снаряди с изтичаща валидност, а и те ще го желаят. „ През цялото време лъжете по най-брутален метод по какъв начин се е изнасяло оръжие, когато министър на стопанската система е била Корнелия Нинова. Колко индивида подписват, къде бе вашият вътрешен министър Рашков, къде са били ДНАС и военното разузнаване? Ако можете ще продадете и България за една година “, ядоса се депутатът.
Мирчев пък с подигравка означи, че са
удовлетворени от съдействието в кабинета „ Петков “. „ Изключително дейно Нинова се включи в процеса по експорт на оръжие за Украйна. И с помощта на нейния принос се усили износа на оръжие “, сподели той. Според него обаче било изнесено доста оръжие за Полша и други страни, само че се ползвали медиатори, в които оставали сред 20 и 40%. Около 1 милиарда бил потопен в нечии джобове, счита той.
„ България 2 пъти е разоръжавана –
след 19-та и след 45-та година и това са клаузи от мирните контракти, които  подписва. Включва се и ограничаване за ново бойно въоръжение. Целта била в случай че България изиска своите отнети територии да няма опция да води война повече от 3 дни. Това е еднакво на тези оферти, тогава дадени като диктат от спечелилите “, съобщи Костадин Ксотадинов от „ Възраждане “. В този случай обаче държавното управление и Народно събрание сами вземат решение да унищожат бойната подготвеност на българската войска. Костадинов допусна, че в случай че американското посолство изпрати Закон за легализиране на канибализма, тук щели да излязат хора, които да го пазят.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР