Депутатите решават дали да отстранят от поста председателя на Народното

...
Депутатите решават дали да отстранят от поста председателя на Народното
Коментари Харесай

Аплодисменти за Никола Минчев в НС преди дебата за отстраняването му


Депутатите вземат решение дали да отстранят от поста ръководителя на Народното събрание Никола Минчев. Искането за това беше импортирано от „ Има подобен народ” в сряда. Причината - съгласно партията на Слави Трифонов ръководителят на Народното събрание жестоко нарушава законите, като отхвърли министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито съвещание по тематиката за Северна Македония.

От опозицията оповестиха, че ще поддържат настояването. Така четирите партии имат нужното болшинство. В същото време министър председателят Кирил Петков отсрочи визитата си в Азербайджан, с цел да поддържа Никола Минчев.

Заседанието през днешния ден се ръководи от Кристиан Вигенин. При влизането на Минчев в залата, той бе посрещнат с овации.

„ Мафията си изиска страната. Мафията безогледно желае да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. Мафията прави днешния съдбоносен ход за дестабилизиране на страната. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна офанзива против индивида на един от най-високите постове в държавата”, съобщи ръководителят на ПГ на „ Продължаваме Промяната " Андрей Гюров от трибуната на Народното събрание. И добави, че Минчев е страж на политическия морал и е един от най-успешните ръководители на Народно събрание.

„ Македонският сюжет е подправен. Няма никакви секрети сделки. Всичко е небивалица на индивида от диванчето, който искаше да продаде националния интерес против спогодба за отпадане на визите за българите за САЩ”, сподели още Гюров.

Преди началото на съвещанието, в коридорите, депутати разясниха гласуването на оставката на Минчев.

„ Вчера цяла България видя по какъв начин ръководителят на Народно събрание се опита да саботира истината по най-пристрастния метод. Тя обаче лъсна. Направиха ни услуга, защото цяла България гледаше неговите дейности. Трябваше да има закрито чуване на министъра на външните работи, на което тя да разсекрети секретни документи, доказващи, че министър-председателят на България е народен изменник. Г-н Минчев го почитам като мой сътрудник, само че когато е ръководител на Народното събрание, той би трябвало да бъде самостоятелен, а не подвластен от нечии решения в Министерски съвет. Вчера Минчев се опита да наруши закона и да вкара в извънредно съществено закононарушение министъра на външните работи. Отвратени сме от държанието му”, разяснява Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

„ Искаме оставката на Минчев поради тъпчене на правилника на Народно събрание. Вчера всеки, който е следил събитията, може да види по какъв метод протече той. Още при започване на деня чуването на министър Генчовска не беше включено в дневния ред. „ Възраждане” и през вчерашния ден сподели, че е единствената политическа партия, която има лична позиция”, сподели Искра Михайлова от „ Възраждане”.

„ Искането за оставка на Никола Минчев е проява на мощ от новото болшинство. Този акт не е персонално против него”, изясни Владислав Панев от „ Демократична България”.

„ Ако през днешния ден си тръгне Минчев, 16 юни ще се трансформира в деня на излъгания гласоподавател, деня на огромната неистина. Това е проява на мутренска мощ. Трябва непременно да покажем, че в този парламент се е настанило едно ново болшинство. В сряда не е имало никакво нарушаване на правилника”, разяснява Александър Симов от Българска социалистическа партия.

„ Според мен Никола Минчев е човек, който се справяше с поста на ръководител на Народно събрание. Може би през вчерашния ден беше първият път, в който прекрачи част от разпоредбите и то по причина, че явно болшинството в 47-ото Народно събрание се разпадна”, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

„ Когато едно болшинство се разпадне, не е разумно да има представител на опозицията на този пост, тъй като това пречи на работата на Народното събрание, защото един човек, който оглавява Народното събрание и няма зад себе си поддръжката на болшинството, ще влезе в колизия със залата. Това е неизбежно, както се случи вчера”, добави той.

„ В този смисъл ние поддържаме това искане на Има Такъв Народ, с цел да покажем още един път, че болшинството в този парламент не съществува”, безапелационен бе депутатът.

Той напомни, че Минчев не е първият ръководител, който е подложен на сходна процедура. „ В такава догадка през годините са били Стефан Савов и Огнян Герджиков, които са несъмнено почтени ръководители на Народно събрание и които несъмнено са се справяли с работата си. Двамата падат, когато болшинството, което ги е излъчило, се е преформатирало в нещо друго”, уточни Тома Биков.

Запитан дали в случай че се стигне до премахване на Минчев, от ГЕРБ биха подкрепили Ива Митева, той отговори: „ Трябва да изчакаме гласуването. От нас, като съпротива, никой не е желал никаква поддръжка по принцип през последните 7 месеца. Най-логичното нещо е да подкрепим сходно предложение. Това е както и при вота на недоверие”.

На въпрос дали може да се стигне до такава степен от ГЕРБ да предложат претендент за ръководител на Народно събрание, Биков съобщи: „ Не мисля, че това е редно. Ние постоянно сме спазвали това предписание, че можем и предлагаме претендент на Народно събрание, когато сме първа политическа сила”.

„ Днес ще гласуваме, както е по устав. Това не значи, че тази оставка ще бъде подкрепена от всички депутати или от 121 представители в процеса на гласоподаване. Минчев е един извънреден младеж, който за доста малко време съумя да завоюва доверието с метода, по който води и достойнството, която показва”, съобщи ръководителят на ПГ на „ Продължаваме Промяната " Андрей Гюров.

Според него Никола Минчев е бил нападнат за нещо, което е напълно в правилника на Народно събрание и не е нарушил нищо, а е спазил решението на депутатите съвещанието да бъде намерено. „ Задкулисието пристигна с един сюжет, в който да се вършат клевети и внушения. Откриването на съвещанието скапе този сюжет и се видя, че това е фалш, бутафория и офанзивите не закъсняха”, разяснява той.

Гюров беше безапелационен, че от Политическа партия водят непрестанно диалози с всички народни представители и изрази вяра, че „ ще се намерят задоволително хора, които да кажат „ не” на задкулисието и на тази офанзива към един извънредно заслужен човек ".

„ Разбираме, че това е една парламентарна процедура, която цели да преброи гласовете на задкулисието и тъкмо по тази причина се надяваме на моралния компас на всеки един от нароните представители”, уточни той.

Запитан, в случай че Минчев бъде отхвърлен, кого ще предложат от партията, ръководителят на ПГ на „ Продължаваме Промяната " съобщи, че към този момент не разискват този вид. На въпрос дали от партията са подготвени да предложат нов кабинет, в случай че държавното управление падне, той отговори: „ Това е също догадка, върху която не работим сега. Усилията ни са към това да запазим болшинството и държавното управление такова, каквото е, с нужни промени с оглед подадените оставки. Ако се стигне до завъртане на рулетката – ще сложим всички разновидности на масата”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР