Депутатите регламентираха създаването на нов вид лечебни заведения, в които

...
Депутатите регламентираха създаването на нов вид лечебни заведения, в които
Коментари Харесай

Медсестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да предоставят здравни грижи самостоятелно

Депутатите регламентираха основаването на нов тип лечебни заведения, в които лекарски асистенти, медицински сестри, рехабилитатори или акушерки ще могат да реализират здравни грижи независимо, оповестява БГНЕС.
Структурата им е регламентирана в новите текстове на Закона за лечебните заведения, които Народното събрание утвърди на второ четене. В тях този тип медицински експерти ще могат да правят операции независимо или да поставят здравни грижи, назначени от доктор.
Промяната в закона дава опция здравните грижи, които не се включени независимо в обсега на наложителното здравно обезпечаване, да се дават по избор на пациента против възнаграждение или посредством механизмите на доброволното здравно обезпечаване. Такива грижи могат да бъдат промяна на превръзка, слагане на абокат или инжекция и други.
С измененията се основава опция за пациентите да изберат независимото прилагане на здравни грижи в случаите, когато са към този момент назначени от доктор, само че не е належащо да се правят от подобен експерт. Към сегашния миг невъзможността за даване на независими здравни грижи в доста случаи постанова хоспитализиране на пациентите и надлежно изразходването на по-голям публичен или персонален запас, написа в претекстовете на законопроекта.
Опозицията обаче не остана по никакъв начин удовлетворена от новите текстове. Според депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов с тях се трансформира „ цялата философия на опазването на здравето “, а то поема в една „ ултрапогрешна и ултралиберална посока “. Депутатът дефинира новия тип лечебни заведения като „ дюкянчета “, които не се знае каква тъкмо активност ще правят.
Всичко се прави „ в полза на здравна помощ и на пациентите “, опонира му депутатът и ГЕРБ и ръководител на здравната комисия доктор Даниела Дариткова. „ Редица операции и редица услуги, които ще правят тези структури, които правят и в този момент тези експерти, ще бъдат легитимирани по метод, който е законово написан и по който може това да даде опция за транспарантно практикуване на тяхната активност “, отбрани предлагането тя.
Очакваните резултати от смяната се показват в разширение на достъпа до здравни грижи на пациентите, както и привличане на младежи към тези специалности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР