Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер

...
Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер
Коментари Харесай

Създават ново звено за борба с тероризма


Депутатите разшириха пълномощията на Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Промените в закона плануват разузнаването да следи за „ хибридните офанзиви и асиметричните опасности и закани “, както и да провежда „ лични връзки за разследващи цели и за продан на информация със собствен структури “.

Новите текстове дават опция на сътрудниците на ДАНС да откриват идентичност на лица, по отношение на които се подхващат съответни дейности по закон. Досега това можеха да вършат само органите на Министерство на вътрешните работи.

Депутатите гласоподаваха още основаването на особено междуведомствено контратерористично звено, в което да вземат участие органи и структури на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДАР, работа „ Военна информация “ при Министерство на защитата, както и Агенция „ Митници. Предложението за това бе стимулирано с нуждата от по-близко оперативно взаимоотношение при планирането и използването на ограничения за попречване на терористични набези на територията на България в случаи, по които работят няколко институции.

Със специфичен режим на придвижване по пътищата ще се употребяват избрани структури на Държавна организация „ Разузнаване “ и на работа „ Военна информация “, с цел да се обезпечи сигурността при превозване на оперативни колета, съдържащи разследваща информация, да се обезпечи физическа отбрана на чиновници или сътрудници, както и при транспорт, придружаване и защита на публични високопоставени длъжностни лица.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР