Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с

...
Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с
Коментари Харесай

На първо четене: Забраняват анонимните банкови сейфове

Депутатите разшириха обсега на ограниченията против изпирането на пари с признати на първо четене промени в законодателството, оповестява Българска телеграфна агенция. " За " законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари гласоподаваха 78 народни представители, други 32 се въздържаха.

С промените в обсега на закона към този момент попадат и лица, които съхраняват, търгуват или работят като медиатори в търговията с творби на изкуството. Това става в случаите, когато цената на договорката възлиза или надвишава 10 000 евро. В обсега на законодателството са и лицата, които по занимание дават услуги за обмяна на виртуални и приети валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги. С гласуваните на първо четене текстове се вкарва възбрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сметки, сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.

Промяната в законодателството се постанова по отношение на признатите от Европейска комисия нови условия за понижаване опциите за предварителна защита и за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В претекстовете към предлагането се отбелязва, че в случай че въпросните условия не бъдат въведени в българското законодателство, това ще се отрази отрицателно на процеса по присъединение към Валутния механизъм ERM и Банковия съюз.

По предложение на народния представител Дилян Димитров от ГЕРБ срокът за приемане на оферти сред двете четения бе продължен.

Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България " разяснява пред публицисти, че е належащо законът да бъде прецизиран сред двете четения. " Няма нужния механизъм да бъде тъкмо и ясно прилаган законът ", разяснява Иванов.

Той бе безапелационен, че във връзка с разширението на кръга от лица, които би трябвало да рапортуват пред ДАНС за покупко-продажби, не е желателно " счетоводителите да бъдат превръщани в доносници ". Поводът за опасението му е плануванаъа смяна, с която и счетоводителите попадат измежду кръга от лица, които са длъжни да разпознават клиентите си при определяне на търговски или професионални връзки при осъществяване на интервенция или подписване на договорка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР