Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с

...
Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с
Коментари Харесай

На първо четене: Забраняват анонимните банкови сейфове

Депутатите разшириха обсега на ограниченията против изпирането на пари с признати на първо четене промени в законодателството, оповестява Българска телеграфна агенция. " За " законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари гласоподаваха 78 народни представители, други 32 се въздържаха. 

С промените в обсега на закона към този момент попадат и лица, които съхраняват, търгуват или работят като медиатори в търговията с творби на изкуството. Това става в случаите, когато цената на договорката възлиза или надвишава 10 000 евро. В обсега на законодателството са и лицата, които по занимание дават услуги за обмяна на виртуални и приети валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги. С гласуваните на първо четене текстове се вкарва възбрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сметки, сейфове или банкови сейфове на фиктивно име. 

Промяната в законодателството се постанова по отношение на признатите от Европейска комисия нови условия за понижаване опциите за предварителна защита и за противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма. 

В претекстовете към предлагането се отбелязва, че в случай че въпросните условия не бъдат въведени в българското законодателство, това ще се отрази отрицателно на процеса по присъединение към Валутния механизъм ERM и Банковия съюз.

По предложение на народния представител Дилян Димитров от ГЕРБ срокът за приемане на оферти сред двете четения бе продължен. 

Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България " разяснява пред публицисти, че е належащо законът да бъде прецизиран сред двете четения. " Няма нужния механизъм да бъде тъкмо и ясно прилаган законът ", разяснява Иванов. 

Той бе безапелационен, че във връзка с разширението на кръга от лица, които би трябвало да рапортуват пред ДАНС за покупко-продажби, не е желателно " счетоводителите да бъдат превръщани в доносници ". Поводът за опасението му е плануванаъа смяна, с която и счетоводителите попадат измежду кръга от лица, които са длъжни да разпознават клиентите си при определяне на търговски или професионални връзки при осъществяване на интервенция или подписване на договорка.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР