Депутатите продължават да се бавят с довършването на актуализацията на

...
Депутатите продължават да се бавят с довършването на актуализацията на
Коментари Харесай

Парламентът още търси изход от бъркотията с пенсиите

Депутатите не престават да се бавят с довършването на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО), която трябваше да продължи на днешното пленарно съвещание, съобщи БГНЕС.

Парламентът продължава да търси излаз от законодателния безпорядък, който пленарната зала сътвори при гласуването на вчерашното изключително съвещание, приемайки разнообразни комбинации от текстове за добавки и нараствания на пенсиите, за които няма предварителни финансови планове.

На този стадий при вчерашното гласоподаване бяха утвърдени текстове за нарастване на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35. Освен това добавките скачат от 50 лева на 120 лева за всички пенсионери до края на годината, а стремително нарастване претърпя и минималната пенсия за трудов стаж, която нараства от 300 на 370 лева Със 60 лева бе повишен и таванът, който депутатите закръглиха на 1500 лева Депутатите утвърдиха компенсацията за развъждане на дете до 2-годишната възраст също да се покачва на 650 лева от сегашните 380 лева.

Така на процедура се оказа, че от 1 октомври тази година минималната пенсия ще надвиши настоящето равнище на междинната пенсия за страната. Освен това не ясно и какво ще стане с добавките към приходите на възрастните след Нова година.

Заради създалата се обстановка се чуха предизвестия, че по този начин „ бюджетът ще бъде взривен “, защото измененията го вършат на практика неосъществим. Някои от текстовете пък са взаимоизключващи се, предизвести финансовият министър Асен Василев.

Парламентът трябваше да продължи разискването, само че то бе отсрочено с няколко ратификации и чувания, с цел да се откри излаз от обстановката. Такъв обаче към момента няма. Остана основният въпрос от кой момент влизат в действие измененията, както и по какъв начин ще бъде поправено несъгласието с трите три разнообразни стойности на приходите и прехвърлянията.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР