Депутатите приеха закон, с който държавата ще събира отчисления от

...
Депутатите приеха закон, с който държавата ще събира отчисления от
Коментари Харесай

Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата

Депутатите одобриха закон, с който страната ще събира отчисления от създадените от " Лукойл Нефтохим " горива и с тях ще изплаща помощи за превоз на нискодоходни жители. Законът обаче ще влезе в действие, едвам откакто страната ни получи позитивна нотификация от Брюксел.

Повече от час продължиха дебатите към заглавието на закона, чийто вносител е Делян Добрев от ГЕРБ, и който доби популярност като " закона за понижаване на цената на горивата с 1 лев ". Първоначално се предвиждаше ценовата разлика сред внасяния на ниска цена съветски петрол и този на европейската борса Брент да се прибира от страната и с тези средства да се понижава крайната цена при зареждане на бензиностанция както за жителите, по този начин и за компаниите по сходство на доскородействащата отстъпка от 25 ст. Сметките на Добрев посочваха, че единствено от тази ценова разлика бургарската рафинерия е спечелила над 2 милиарда лева предходната година.

В последния миг обаче законопроектът претърпя обилни промени, в това число и в заглавието. Представителите на МФ, МИИ и Национална агенция за приходите убедиха депутатите, че не може да има обезщетения за всички жители и компании, тъй като страната ни ще бъде глобена от Европейска комисия, както и че би трябвало да се получи нотификация дали спомагателното облагане на една компания, няма да се изтълкува като държавна помощ за други.

В последна сметка през днешния ден депутатите гласоподаваха Закон за помощ за превоз на уязвимите консуматори.

Със събраните отчисления от бургаската рафинерия ще се изплащат помощи единствено за жители с ниски приходи, с които ще се покриват разноските им за превоз като се употребява подоходен аршин. Кои ще са тези консуматори и по какъв начин тъкмо ще бъдат подпомагани, ще бъде регламентирано от методика на министрите на стопанската система и на обществената политика. Най-вероятно ще се раздават ваучери за превоз - градски превоз или различен тип напредване.

Формулата, по която ще се събират отчисления от " Лукойл Нефтохим ", също претърпя в последния миг няколко метаморфози. Самият Делян Добрев изясни на енергийна комисия в сряда, че ГЕРБ са се отказали от желанието си да обложат 100% ценовата разлика сред двата сорта петрол, " тъй като другояче " Нефтохим " ще загуби тласък да внася и преработва ". Затова бе признато предлагането на МФ бургаската рафинерия да отчислява към фонд " Сигурност на електроенергийната система " половината от ценовата разлика за модифицираните месечно количества нефтопродукти. Всеки месец митниците ще дават данни за импортираните предходния месец количества недопечен съветски нефт и за пуснатите на пазара нефтопродукти от " Нефтохим ". Така, по сметките на Добрев, във фонда ще влязат 1 милиарда лева от предстоящите 2 милиарда лева свръхпечалба на " Лукойл Нефтохим ". Отделно " Лукойл Нефтохим " ще заплаща и 33% солидарна вноска върху свърхпечалбата си по линия на европейския правилник за обезщетения за горива.

" Къде ви е левчето? Провали се обещанието на Бойко Борисов ", означиха от " Продължаваме промяната " при започване на дебата. " Предлагате ни един изцяло друг законопроект от първичния. Само името на вносителя е същото, само че и то би трябвало да се смени, тъй като законът бе пренаписан от Министерството на финансите, които имаха извънредно отрицателно мнение ", уточни Венко Сабрутев. " Умря легендата за левчето, Месеци наред заблуждавахте хората, че ще намалите цените на горивата с 1 лев. Сега защитавате ползите на " Лукойл ", тъй като вместо цялата свръхпечалба, взимате половината ", сподели от Искрен Митев от Политическа партия.

Тези реплики ядосаха гербаджиите, които на собствен ред упрекнаха Политическа партия, че са " пропутинска партия ", тъй като водачите им Асен Василев и Кирил Петков са договорили дерогация за ембаргото върху вноса на съветски нефт. " Асен Василев комфортно липсва през днешния ден, той лобира в полза на 100% съветска компания. Близо 3 милиарда лв. завоюва Русия единствено за времето, за което се протакаше този законопроект ", уточни Станислав Анастасов.

Изненадващо след оповестена близо едночасова отмора Делян Добрев предложи нова формула за отчисления към фонда за обезщетения - да се изземват 70% от ценовата разлика сред двата сорта нефт, а не половината. Добрев не даде никакви пояснения, само че и никой от пленарната зала не изиска такива. Законопроектът бе гласуван без диспути до последната точка.

Според закона всеки месец Министерски съвет ще взема решение каква да бъде вноската на бургаската рафинерия във фонд " Сигурност на електроенергийната система " въз основа на данните на " Лукойл Нефтохим " и Агенция Митници за модифицираните количества петрол. Също всеки месец ще се дефинира и размерът на обезщетенията за горива.

Не е ясно какъв брой време ще отнеме приемането на позитивно мнение от Брюксел и по кое време ще влязат в действие ваучерите за превоз на уязвимите жители. Не е ясно също дали всеки месец ще се актуализират данните за уязвимите консуматори и допустимо ли е това да се прави, написа " Сега ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР