Депутатите приеха вчера окончателно поправките в Конституцията, а държавният глава

...
Депутатите приеха вчера окончателно поправките в Конституцията, а държавният глава
Коментари Харесай

Смилов за измененията в Конституцията: С тях не се променя формата на държавно управление

Депутатите одобриха през вчерашния ден дефинитивно поправките в Конституцията, а президентът Румен Радев разгласи, че „ за опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена “ и ще сезира Конституционния съд.

Според политолога Даниел Смилов президентът ще нападна измененията с претекста, че с тях се трансформира формата на държавно ръководство, а това е в пълномощията единствено на Великото национално заседание.

„ Според мен този пакет от промени не визира формата на държавно ръководство. Относно служебните държавни управления – новият вид е по-съобразен с парламентарната логичност, в сравнение с остарелият. Видяхме, че служебните държавни управления, назначени от Радев, сътвориха проблеми. Превърнаха ги в център на изпълнителната власт. В една парламентарна република воденето на политиката е отговорност на държавно управление, излъчено от Народното събрание “, разяснява Смилов в предаването „ Тази заран “ на БТВ.

По думите му конституционните ремонти са значимо условия за старта на смислена правосъдна промяна.

Експертът не вижда опасност в смяната, която дава право на българи с двойно поданство да ставата министри и депутати.

„ Логиката е, че България има към този момент сериозна диаспора в чужбина, не са към този момент единствено хората, които живеят в Турция. Има в цяла Европа, в Съединени американски щати и на други места доста българи. Това е инструмент да се поддържа връзка с тях “, счита Смилов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР