Депутатите приеха трите министерски оставки - в транспорта, регионалното развитие

...
Депутатите приеха трите министерски оставки - в транспорта, регионалното развитие
Коментари Харесай

Депутатите приеха оставките на тримата министри


Депутатите одобриха трите министерски оставки - в превоза, районното развиване и вътрешните работи. Така Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев към този момент не оглавяват ведомствата, с цел да бъдат наследени от Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. Тримата към този момент поставиха обети в Народното събрание.

Освобождаването на досегашните министри стана с огромно болшинство - всички гласоподаваха за, като се изключи НФСБ на Валери Симеонов. При гласуването на новите обаче "за " гласоподаваха единствено депутатите от ръководещата коалиция (малко над 121 депутати).

Преди гласуването на оставките Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия прикани препоръчаните за нови министри да изложат политиките, които биха провеждали, с цел да потвърдят, че не са "пионки ", заменящи други, с цел да се избегне държавна рецесия. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче му отговори, че няма съображение за такова искане. „ Не сме в процедура на обществен асортимент. Да се придържаме към правилника, да не позволяваме демонстрации под формата на процедури”, сподели той.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че съгласно него това държавно управление е изчерпано и каквито и промени да се вършат, не може към този момент да се промени чувството, че властта е немощна. „ Вижте с какво се занимава държавното управление след Председателството – интриги, съдружни разпри, дребната, огромната коалиция, проблемите сред двете. Това ли е дневният ред на обществото? Един вицепремиер върви цяло лято и се хвали, че затворил две нощни заведения. Представяте ли си какъв е мащабът на мисленето в главата на този човек? “, съобщи Цонев. Той напомни, че съгласно данни от Българска народна банка и Световната банка, систематизирани от Българската стопанска камара (БСК), в България се следи срив на задграничните вложения, и че това е един от огромните проблеми на страната ни.

Цветан Цветанов изясни, че държавното управление извършва своите задължения и министрите му не показват оттегляне. „ Ние не вършим десант, ние постоянно сме били с хората и сме били в разговор с тях. Това, което имаме като разбор на срещите, които Българска социалистическа партия прави, с цел да показа визията си за България, мога да кажа, че това през цялото време е обречено на крах. Защото показвате, че депутатите, които сега са определени, не костват нищо. И вие изпращате напълно нови депутати измежду хората. А може би сте си създали една карта, с която желаете да извършите туристическа обиколка”, сподели той.

Приемането на оставките пристигна след дни на неустановеност ще бъдат ли утвърдени и кои ще са новите министри. Тази неустановеност пристигна, откакто ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че оставките може и да не бъдат признати от Народното събрание. Впоследствие редица кметове настояха Нанков да остане министър.

Миналия понеделник министър председателят Бойко Борисов разгласи кои са претендентите за нови министри - за министерството на превоза Александър Манолев, за министър на вътрешните работи Младен Маринов и за министър на районното министерство - Петя Аврамова. Само три дни по-късно обаче Манолев се отхвърли от поста след медийни изявления, припомнящи, че в предишното е работил със „ странни съдружници” и че в интервала 2013 - 2015 година посредством две свои компании той е съумял да завоюва 15 публични поръчки за над 3 млн. лева Новото предложение за транспортен министър е досегашният ръководител на Комисията за контролиране на известията (КРС) Росен Желязков.

Проблемите обаче не стопираха. За да оглави бъде управлявано вътрешното министерство от Младен Маринов, който сега е основен секретар на институцията, той трябваше да бъде освободен от този пост с декрет от президента Румен Радев. Тъй като обаче кабинетът не изпрати на президента цялостния набор от документите, нужни за съгласувателната процедура за освобождението на Маринов, указът не беше подписан. Така на 13 септември, когато депутатите се бяха събрали да гласоподават министерските оставки, те не съумяха да го създадат. Премиерът Бойко Борисов в понеделник призна, че кабинетът му може да е позволил неточност при съгласувателната процедура, само че изясни, че на процедура тази процедура е просто една условност, която е трябвало да се извърши бързо, с цел да се излезе от държавната рецесия. Вчера Радев, откакто получи всички нужни документи, подписа указа и по този начин направи допустимо промяната на тримата министри. Те подадоха оставки по гледище на Борисов поради тежката автобусна злополука край Своге, при която починаха 17 души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР