Депутатите приеха рамката на приходите и разходите в държавния бюджет

...
Депутатите приеха рамката на приходите и разходите в държавния бюджет
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеите на БСП за по-голям бюджет за общините и за масовия спорт през 2020 г.

Депутатите одобриха рамката на приходите и разноските в държавния бюджет за 2020 година като отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия за повдигане на разноските с общо 4.5 милиарда лева (по думите на финансовия министър - бел. а.) при почналите полемики при второто четене на плана. Заложените доходи са 28 милиарда лева като се планува ръководещите да похарчат не повече от тази сума, т.е. бюджетът да бъде уравновесен за пръв път от доста години.

По-рано депутатите одобриха бюджета на държавното публично обезпечаване. Повече за това четете тук.

Българска социалистическа партия: Повече пари за общините, без плосък налог

При гласуването депутатите отхвърлиха неподкрепените от водещата бюджетна комисия оферти на левицата за повече пари за спорт за децата и младежите, за основаването на фонд за развиване на Северозападна България, както и дотации за общините, в това число и сума за разчистване на речните корита.

Още първоначално депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разгласи, че не може да се оцени успеваемостта на бюджетната политика на държавното управление, защото то няма такава. Според него е налице отвод от бюджетна политика и доказателство за това е продължаващото съществуване на плосък налог. " няма значение небогати и богати, млади и остарели, експортьори и вносители, данъкът е плосък ", разгласи той.

От името на партията си изрази противоречие с прекомерно песимистичните прогнози на държавното управление за приходите, които са съзнателно занижавани през последните 3 години, тъй че след това в края на годината да се разпределя без глобата на държавното управление насъбрания неестествен остатък.

С тези и още причини той стимулира предложенията на Българска социалистическа партия да се вкара прогресивно подоходно облагане, което било господстваща система в Европейския съюз, с което ще се решат стопански и обществени проблеми в страната. Освен това партията предлага диференцирана ставка на Данък добавена стойност по образеца на страни като Германия, Франция, Чехия и Унгария, където има по няколко ставки като най-ниските или нулеви са за групи медикаменти, храни, книги, здравно обслужване.

Българска социалистическа партия прикани и да се обвърже бюджета с икономическото развиване, разгласи се срещу двукратното понижаване на финансовите разноски и прикани да се сътвори капиталов фонд с 800 млн. лева, с които да се понижат районните разлики.

Петър Кънев, Българска социалистическа партия, разгласи, че от години има несъблюдение на разноските, а не превишаване на приходите. Ние се събираме, трепем се три дни, разпределяме баницата и след това разчитаме Сметната палата да ревизира година-година и половина по какъв начин е изпълнен законът за бюджета, когато към този момент следващият министър си е отпътувал и най-вече да отнесе някоя санкция, разгласи той и подсети, че е било условие на Европейски Съюз да има комисия или подкомисия в Народното събрание, която да следи за осъществяването на бюджета.

Дългогодишният кмет на Смолян, а в този момент народен представител от Българска социалистическа партия Дора Янкова, разяснява, че може би с повече стоене в ръководството се губят сетивата за това по какъв начин се развива България. Не желаеме подаяния, разпределени на общините като звезден прахуляк от държавното управление, съобщи тя и по този начин стимулира предлагането на партията а се усилят с 1 милиарда лева парите за общините през 2020 година Посочи, че няма по какъв начин 19 800 км общински пътища да се оправят с 200 млн. лева Посочи, че с дребни изключения ГЕРБ насочва единствено европейски средства по районите и по тази причина Българска социалистическа партия предлага такова фрапантно нарастване. Българска социалистическа партия предлага то да пристигна от отчисление от 2 % от приходите от налога върху персоналните приходи. Системно като цяло не се извършват финансовите разноски в страната. Изоставаме с магистралния пръстен, с мудни темпове вкарваме тол системата, няма планувани средства в някои райони за разчистване на речните корита, уточни тя.

Няма остатък, има превишение на приходите над разноските

В отговор на офанзивите за разпределението по убеждение на ръководещите на остатъците в бюджета в края на всяка година финансовият министър Владислав Горанов показа данни за записаните в закона за бюджета за съответната година доходи и действително постигнатите. Според данните от 2016 година насам преизпълнението на приходите над разноските действително е малко над 1% от прогнозата. В безспорна стойност приходите са повече с 64 млн. лева, през 2017 година - с 300 млн. лева повече, през 2018 година - с 300.6 млн. лева, а през 2019 година се чака превишението да е с 53.8 млн. лева, което е несъблюдение на заложеното в бюджета с 0.2%.

В нито един момент държавното управление не е нарушило закона за държавния бюджет, тъй като не е изхарчило за разлика от предходни години, когато имаше опция в закона, нито 1 лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнението на приходите.

За 2020 година бюджетът е плануван по същия закостенял метод, разгласи Горанов. Той разгласи, че по оценки на специалистите от Министерството на финансите предложенията на Българска социалистическа партия водят до 4.5 милиарда лева повече разноски от плануваните, което значи съвсем 4.5% недостиг в бюджета. За пръв път от години той е разчетен да е уравновесен, т.е. разноските да са колкото приходите.

Не че нямат логичност предложенията, само че най-хубавото изражение на политика на държавното управление е да се търси баланс сред целите, не може всичко да е приоритет, разгласи финансовият министър и уточни, че няма такова нещо като преизпълнение на приходите, а има осъществяване.

Заседанието продължава.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (28)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР