Депутатите приеха процедурните правила за избиране на нова Централна избирателна

...
Депутатите приеха процедурните правила за избиране на нова Централна избирателна
Коментари Харесай

Тръгва процедурата за ЦИК, ето как ще се избират новите членове

Депутатите одобриха процедурните правила за избиране на нова Централна изборна комисия със 102 гласа „ за “ и 1 глас „ въздържал се “.

Мандатът на сегашната ЦИК изтича преди провеждането на изборите за Европейски парламент. След искане на Българска социалистическа партия ГЕРБ взеха решение да гласоподават процедурата.

Днес Българска социалистическа партия обаче отсъстват, както се заканиха.

Ето по какъв начин ще протече изборът на членовете на ЦИК:

Според признатите правила членовете на ЦИК ще могат да бъдат предлагани от парламентарно показаните партии и обединения, както и партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, в период от 14 дни, както и от неправителствени организации в период от 12 дни.

Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК могат да бъдат предлагани единствено от парламентарно показани партии и обединения и ще бъдат избирани от Народното събрание. Кандидатите ще се избират с гласове от повече от половината на присъстващите депутати. Изслушването на претендентите ще се излъчва онлайн, а самото гласоподаване ще се случва посредством компютъризираната система в Народното събрание.

Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове „ за “. Когато това не се случи е организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове „ за “. Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката.

На 20 март ще изтече 5-годишният мандат на настоящия състав на ЦИК, като в същия ден ще се състои и изборът на ръководител, зам.-председатели и секретар на ЦИК в Народното събрание.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР