Депутатите приеха процедурни правила за избор на член на СЕМ

...
Депутатите приеха процедурни правила за избор на член на СЕМ
Коментари Харесай

Депутатите приеха правила за избор на член на СЕМ от квотата на НС

Депутатите одобриха процедурни правила за избор на член на Съвет за електронни медии от квотата на Народното събрание.

Изборът на нов член се постанова заради приключване на мандата на Иво Атанасов, който е от квотата на Народното събрание. Атанасов е член на Съвета от 17 юли 2013 година Съгласно Закона за радиото и малкия екран медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента.

Съгласно признатите правила предложенията за претенденти за член на Съвета за електронни медии може да се вършат от народни представители и от парламентарни групи. Правилата плануват предложенията да се внасят в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите в 7-дневен период, считано от през днешния ден. Кандидатите ще бъдат изслушани в отрасловата комисия, а изборът ще се реализира от пленарна зала. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В случай, че двама или повече претенденти имат еднакъв брой гласове, се организира наново гласоподаване сред тях. Когато никой от претендентите не получи нужните гласове, се организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове „ за “. Правилата плануват пускане на нова процедура в случаите, когато никой от претендентите не получи нужните гласове, или когато някой от тях се откаже.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР